Press

Det var ändå för sent/ It was still too late, 2011 Pigment print

Pressmeddelande Aida Chehregosha – Det här är erat fel 25.2 – 7.5 2017

Pressvisning torsdag 23.2 kl 13
Aida Chehrehgosha närvarar. Varmt välkomna!

Västerås konstmuseum visar i återkommande utställningar Västerås stads kulturstipendiater i bild. Nu presenterar vi Aida Chehrehgosha, som mottog det stora stipendiet i bild 2016. Vi har valt att visa fotosviten Det här är erat fel, som består av 14 stora färgfotografier, från 2011-2012.

Aida Chehrehgosha arbetar både med fotografi och film och har med ett flertal utställningar fått
stor uppmärksamhet under de senaste åren. Inte sällan för att hon tar upp kontroversiella ämnen som skuld, skam och våld. Hon är född i Iran 1980, uppvuxen i Västerås och efter studier vid Konstfack är hon bosatt och verksam i Stockholm.

Det självupplevda är utgångspunkt för henne i arbetet med Det här är erat fel. Hon vänder blicken mot sig själv, granskar sitt inre och konfronteras med starka känslor och minnen från sin uppväxt.  För att gestalta tvångstankar och fantasier, gör hon sig själv till förövare.

Aida Chehrehgosha bygger noggrant upp de scener hon vill gestalta i sina stillbilder. Hennes tillvägagångsätt har likheter med en filmproduktion. Hon regisserar och ljussätter, arbetar ofta med stora team av medarbetare. I den aktuella fotosviten bär de agerarande mask som lånat konstnärens ansiktsdrag, i en berättelse som kan liknas vid en lång och tyst performanceakt. Maskens symbolik är dubbeltydig. Den skyddar bäraren och kan samtidigt dölja en obehaglig sanning.

Aida Chehrehgoshas fotosvit refererar till konst-, film-,teater- och operahistorien, där inte sällan de mest våldsamma berättelserna ur människors liv, berör oss starkast. Kanske för att de också bär på en slags allmängiltighet? Verkligheten ger vika för fiktionen i Aida Chehrehgoshas uppgörelse med sitt förflutna. I fotosviten Det här är erat fel möter hon mörkret inom sig, i hopp om att kunna gå vidare.

Invigning av utställningen lördag den 15.2 kl 14
Irene Berggren, fotohistoriker, curator och kritiker. Tidigare ansvarig för fotografins och videokonstens historia på Konstfack.

Program
Onsdag 15 mars kl 18:00
Möt Magnus Bärtås och Aida Chehrehgosha i ett samtal om hennes konst  i utställningen.
Magnus Bärtås, är professor i konst på Konstfack och tidigare lärare till Aida Chehrehgosha.

 

För mer information om utställningen vänligen kontakta:

Eva Borgegård
Intendent utställningar/samling
Tel: 021 39 22 20
eva.borgegard@vasteras.se

För pressbilder vänligen kontakta:

Maja-Lena Molin

intendent kommunikation/program

maja-lena.molin@vasteras.se

Västerås konstmuseums logga finns här:

KM LOGGA