Aktuellt – offentlig konst

Rudbeckianska 400 år – Sveriges äldsta gymnasium firas med ett nytt konstverk

Den 24–31 maj 2023 firar vi att Sveriges äldsta gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet, fyller 400 år. Jubileet anordnas av Västerås stad, tillsammans med Sällskapet Arosbröderna, Svenska kyrkan och flera andra organisationer för att uppmärksamma skolans historiska betydelse för Sverige och Västerås som kunskapsstad. Som ett första steg inför jubileumsveckan har kulturnämnden idag tagit beslut om genomförandet av ett nytt konstverk.

Beslutet om firandet av jubileet togs av kommunstyrelsen 2018. Ett av huvudprojekten i firandet är en ny konstnärlig gestaltning särskilt utformad för en plats vid Rudbeckianska gymnasiet, Stadsbiblioteket och Västerås domkyrka. En konstnär har fått i uppdrag att presentera en skiss av det nya konstverket. I november 2021 tog kulturnämnden beslut om genomförande av skissförslaget Lekplatsen av Ann-Sofi Sidén, som är en av Sveriges mest betydande konstnärer.

Läs mer om jubileet och skissförslaget på Västerås stads hemsida


Restaurering av Asea-strömmen

Asea-strömmen (1989) av Bengt-Göran Broström (1947 – 2004) är ett av Västerås mest välkända och uppskattade offentliga konstverk.

Verket skildrar det fenomen som under industrins glansdagar kallades ”Asea-strömmen”. Vid lunchtid och arbetsdagens slut fylldes Stora gatan av arbetare som på cykel var på väg hem från Aseas fabrik.

Nu ska konstverket restaureras och måste därför tillfälligt flyttas från Stora Torget. En del av stenmuren som konstverket vilar på ska bytas ut, eftersom det finns flera sprickor i den. Dessutom ska marken under konstverket åtgärdas, då stenmuren har börjat luta åt väster. På sikt ska Asea-strömmen återplaceras på sin ursprungliga plats.

Läs mer om restaureringen av Asea-strömmen på Västerås stads hemsida

Här kan du se en kort film om ASEA-strömmen och dess restaurering.