Aktuellt – offentlig konst

2020.09.24:
Anders Zorns skulptur Morgonbad flyttar in över vintern.

I samband med att vi stänger av fontänen i Botaniska trädgården får skulpturen Morgonbad flytta inomhus över vintersäsongen. Då passar vi på att komplettera patineringsarbetet som inte hanns med i våras. Fontänskulpturen återvänder nästa vår igen i Botaniska trädgården.

2020.05.08:
Fontänskulpturen Morgonbad åter på plats.

I april 2018 stals fontänskulpturen Morgonbad från Botaniska trädgården i Västerås. Skulpturen hade varit en del av Västerås stads offentliga konst sedan 1922, och var ett av västeråsarnas mest uppskattade och värdefulla konstverk.
Konstnären som gjort skulpturen hette Anders Zorn (1860 – 1920). Mest känd är han för sina akvarell- och oljemålningar, med motiv som ofta hämtats från hemtrakterna i Dalarna. Det finns fortfarande inga spår efter den saknade originalskulpturen, och kanske får vi aldrig mer se den igen. Men stölden av Morgonbad blev början på en ny berättelse…

Med denna film, återinviger vi Anders Zorns Morgonbad i Västerås. I filmen får du veta mer om historien bakom konstverket och hur det kom på plats igen, samt höra Kulturnämndens ordförande Markus Lindgren uttala sig om verkets betydelse för Västerås.

Tack till: Herman Bergman Konstgjuteri, Hydling Metallkonst, Nationalmuseum, Stockholm stadsmuseum, Västerås Konstförening, Västerås Spelmansgille, Västerås stadsmusikkår, Zornmuseet.