Kostnadsfria besök för förskola, skola och gymnasium

Som skola har du möjlighet att besöka Västerås konstmuseum helt utan kostnad. Med anledning av det rådande läget har vi anpassat vårt utbud med digitala möten och aktiviteter på distans.Vi erbjuder en bred och inspirerande verksamhet som tar hänsyn till varje grupps ålder, förutsättningar och önskemål.

Alla bokade grupper möter en av museets erfarna konstpedagoger som håller i besöket. Med samtal och aktivt deltagande utforskar vi konsten genom visningar i utställningarna och workshops i museets Konstlabb. Eleverna får chansen att arbeta kreativt, formulera tankar i ord, lyssna till andras upplevelse av samma konstverk och utmanas till att tänka kritiskt. Läs om våra olika temavisningar nedan eller kontakta oss för att utforma ett program efter dina önskemål. För att underlätta för dig som lärare så har vi delat in aktiviteterna efter årskurs.

Konst och kultur i läroplanen

Västerås konstmuseum är en unik lärandemiljö med en konstsamling att hämta både inspiration och kunskaper ur. Museets pedagoger har kännedom om skolans läroplaner och arbetar aktivt för att främja elevernas kreativitet, nyfikenhet, självförtroende och vilja att utforska nya idéer. Vi har även flera aktiviteter för lärare och pedagoger. Exempelvis fortbildning, workshops och lärarmingel. Håll utkik!

Joakim Ojanen – The Part You Throw Away
17 april – 26 september 2021

Besök i konstutställning med efterföljande workshop i Konstlabbet!
I Joakim Ojanens utställning, The part you Throw away möts vi av skulpturer, teckningar och målningar. En värld av finurliga, uttrycksfulla figurer som bär på berättelser om att finnas och att finna sin plats i livet. I utställningen samtalar vi om identitet, känslor och relationer.

Om läget i den pågående pandemin tillåter är vi efteråt i Konstlabbet, Konstmuseets pedagogiska rum, där eleverna får skulptera i lera med inspiration från utställningen, våra samtal och reflektioner. Alternativt sker besöket digitalt via Teams med tillhörande handledning och workshop på distans.

Aktiviteter: Visning, samtal och workshop på plats eller via Teams
Gruppstorlek: Enligt överenskommelse
Längd: Cirka 90 min alternativt ca 30 min på Teams
Bokningsbar: 20 april – 24 september

Kolla konsten!

Konstvandring. I staden finns många konstverk i parker, på hus, på gator och torg. Det kallas för offentlig konst, offentlig betyder ”för alla”. Vi går en konstvandring i lugnt tempo och tittar på och pratar om de olika konstverken. Varför finns offentliga konstverk?

Aktiviteter: Visning utomhus, samtal och efterarbete.
Gruppstorlek: Enligt överenskommelse
Längd: Cirka 45 min
Bokningsbar: Under perioden april–oktober när vädret tillåter

Konstmuseum på distans!

Konstmuseet vill nå dig som är intresserad av att samarbeta på distans. Vi kommer att inspireras av utställningen Någon sorts kunskap på konstmuseet och kommer att jobba med engångskameror som verktyg. Kameran är ett fantastiskt verktyg för att avbilda verkligheten men vad händer om vi använder kameran som ett undersökande verktyg?

Du och din grupp kommer att få handledning (Digitalt, 2 ggr på Teams och som pdf) samt material (engångskamera) i Konstmuseet på distans.

Aktiviteter: Visning på Teams och efterarbete.
Gruppstorlek: Enligt överenskommelse
Längd: Cirka 30 min
Bokningsbar: Först till kvarn gäller.

Kontakt

För alla frågor som rör konstpedagogik, nyhetsbrev till skolor och inbjudan till lärarmingel:
Shahla Mohebbi
shahla.mohebbi@vasteras.se
021-39 17 84

Karin Toll
karin.elisabeth.toll(at)vasteras.se
072-084 92 82

För övriga frågor:
konstmuseet@vasteras.se
021-39 32 22

Våra öppettider hittar du här.