Föreläsningar och samtal

Förutom att se en utställning kan du även ta del av olika programpunkter på Västerås konstmuseum. Programmet utgår till stor del från våra aktuella utställningar och erbjuder nya perspektiv och tolkningar av konsten som visas.

Nedan finner du aktuella föreläsningar och samtal.


25 feb 2017, 14:00

Vernissage: Aida Chehrehgosha – Det här är erat fel

Aida Chehrehgosha arbetar med fotografi och film och har med ett flertal utställningar fått stor uppmärksamhet under de senaste åren. Hon är född i Iran, uppvuxen i Västerås. Startpunkten i hennes arbete är det självupplevda. Utifrån sina drömmar och mardrömmar gestaltar hon fysiska miljöer, tvångstankar och fantasier som hon iscensätter, ofta i stora fotografier. Hon konfronterar betraktaren med det mörker som finns inom oss alla. Aida Chehrehgosha fick 2016 Västerås stads stora kulturstipendium i bild.

28 feb 2017, 12:00 - 13:00

Tisdagslunch: Fri att förändra: Markus Holmberg – Vår Gud är oss en väldig borg

Västerås var centrum för reformationen i Sverige. I den år 1517 fullbordade Domkyrkan utspelade sig avgörande händelser inför och under Västerås riksdag 1527, då det första stegen mot att bryta banden med påven tas. Men hur påverkade Martin Luthers nya idéer livet i katedralen? Och hur gick det till när det katolska kyrkorummet blev lutherskt?

5 mar 2017, 14:00

Verk till samlingen: Anna-Karin Brus

Nytt konstverk doneras till Västerås konstmuseum. Konstmusei Vänner överlämnar ett konstverk i gåva till Konstmuseet. Konstnären Anna-Karin Brus berättar om verket och sitt konstnärskap.​ I samarbete med Konstmusei Vänner.

8 mar 2017

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

Fira Internationella kvinnodagen med oss!! Kl 12 invigning av utställningen "Vi kvinnor" kl 14 föreläsning med Vanja Hermele, "Konstnärlig frihet, kvalitet eller slump – vad hindrar konsten från att bli jämställd? Eller Hur jag överlevde tio år i konstvärlden". Kl 18 Releasefest för boken 100% kamp- 50 rättighetskamper i Sverige 1890-2017. Program med bl.a Helene Lööw, Alexandra Larsson och Alexander Bengtsson!

15 mar 2017, 18:00

Föreläsning: Aida Chehrehgosha och Magnus Bärtås

Aida Chehrehgosha är aktuell med en utställning på Västerås konstmuseum. Hon tilldelades 2016 års kulturstipendium i bild av Västerås stad. Magnus Bärtås, konstnär, författare och Aida Chehrehgoshas tidigare professor i konst från Konstfack, samtalar om hennes konst i utställningen.