Invigning av Bella Runes portal

Processbild, Bella Runes portal, verk under produktion

15 apr 2020, 12:00 - 13:00

Välkommen på invigning av konstnären Bella Runes nya immateriella konstverk på Karlsgatan.

För Västerås skapar Bella Rune appen Bella Runes portal som med den digitala tekniken Augmented Reality synliggör konstverket på mobilskärmen. Bella Rune föreslår härigenom möjliga och omöjliga platsspecifika skulpturer av de byggstenar och energier som finns i Västerås stadsrum. Verket utforskar gränsen mellan fysisk verklighet och en virtuell värld. För att ta del av konstverket behöver man ladda ner appen till sin mobil som existerar som en andra verklighet på platser i Västerås centrum.

(Appen kommer att vara tillgänglig för Android och Apple och laddas ned gratis på Play och Appstore.)

– Våra mobiler är scenen för våra publika jag, men här utspelar sig också det mest privata, vilket gör mobilen till det perfekta redskapet för att söka poetiska stigar i stadens gemensamma utrymmen, där privat och offentligt gnuggas. Den immateriella verkligheten är fri från tyngdlag, lukt och åldrande och inga tillstånd behöver sökas, så förslag kan testas i en gemensam klardrömmande stadsvandring, menar Bella Rune.

Bella Rune har tidigare arbetat med Augmented Reality i appen Konsekvensanalys, som ingått i utställningar på Thielska museet, Norrköpings konstmuseum, Konstmuseet i Norr, Oslo kunstforening, Arts Encounters Timisoara, och finns permanent installerad på Handelshögskolan i Stockholm. Appen Bella Rune ingick i utställningen Fabrics of Felicity på Garage museum i Moskva 2018.

Om Bella Rune

Bella Rune (född 1971) är konstnär och professor baserad i Stockholm. I Västerås är hon tidigare känd genom det offentliga konstverket Vattenapan på Lögarängsbadet som hon producerat ihop med konstnären Jonas Nobel. Bella Rune och Jonas Nobel är just nu också aktuella med utställningen Varje mirakel kräver ett offer – arbete utfört i Västerås som pågår på Västerås konstmuseum 15/2 – 3/5 2020.

Verket Bella Runes portal produceras inom ramen för arbetet med Västerås stads offentliga konst och utgör del i Region Västmanlands strategiska projekt Ett kulturliv för alla – Konst (EKFA).