TISDAG 12.00: Elden är lös – Manne Hedbergs krigsdagböcker

2 okt. 2018, 12:00 - 13:00

Välkommen till en lunchserie i fem delar om krigets fasor, skogsbränder och brinnande engagemang. Höstens lunchföredrag erbjuder teman kopplade till Konstmuseets och Länsmuseets utställningar: Ur aska och Hela världen brinner. Hur var det att arbeta som konstnär med utställningen Ur aska, hur samlades berättelser in från de som drabbades av den stora branden i Västmanland 2014 och hur var det att bo i Västmanland under andra världskriget?

Under första delen den 2 oktober får vi lära oss mer om Manne Hedbergs krigsdagböcker. En västerlännings upplevelser under 2:a världskriget med ransoneringar, inkallelser, iskalla vintrar och möte med tyska soldater. Håkan Wåhlstedt berättar ur sin morfars dagböcker.

Boka din plats redan idag! Fri entré men begränsat antal platser. Förhandsboka på tfn 021-39 32 22 eller i Informationen på Karlsgatan 2 för att säkra din plats. Det serveras även soppa inklusive sidosallad och brödbit för 69 kr under föreläsningen. Kommande tillfällen i oktober är:

9 oktober kl 12 Ur aska
Konstnärerna Anna Eilert och Henrik Haukeland har arbetat med varsitt längre undersökande projekt inför utställningen Ur aska, som visas på Västerås konstmuseum. Här får vi en presentation av deras respektive konstnärliga processer. Anna Eilert bor och arbetar i Odensvi utanför Köping och har gjort ett tvådelat verk till utställningen, Urtidsskog och Irrbloss. Anna Eilert arbetar främst med reliefer och skulptur i rakubränd lera. Henrik Haukeland är verksam i Västerås och Umeå. Haukeland arbetar inte med ett specifikt medium utan låter varje projekt avgöra tillvägaggångssätt, till Ur aska har han jobbat med tre stycken textila applikationer.

16 oktober kl 12 Eldens spår – människors minnen
Eva Wrede, journalist/redaktör/projektledare, samlade in berättelser efter den stora branden i Västmanland 2014. Hör henne berätta om människorna, minnena och materialet.

23 oktober kl 12 Efter skogsbranden. Hur påverkas de närboende av katastrofala landskapsförändringar?
Ingrid Sarlöv Herlin, professor landskapsarkitektur, SLU. I denna presentation vill vi visa resultat från vårt forskningsprojekt om hur den identitet som är knuten till landskapet, har påverkats för de människor som före branden betraktade det berörda området som sitt vardagliga landskap. Landskapets identitet kan sägas vara den betydelse som vår omgivning har för vilka vi är; den utvecklas över tiden genom människors relationer till det omgivande landskapet. Hur påverkas de närboende av katastrofala landskapsförändringar?

30 oktober kl 12 Ett engagemang när det oväntade sker
Under den stora branden i Västmanland 2014 gjorde frivilliga betydande insatser. Möt Andreas Weiborn som då var ledare för en av de Frivilliga Resursgrupper som deltog i arbetet. Andreas kommer med avstamp i branden 2014 fram till sommarens skogsbränder berätta om sina erfarenheter och tankar om frivilliga inom svensk krisberedskap och totalförsvaret.