Konstsamlingen

Västerås Konstförening bildades 1919 och lade grunden för den konstsamling Västerås konstmuseum ansvarar för idag. Konstföreningen byggde efter hand upp en samling med tonvikt på svensk 1900-talskonst. Den bevakade även konsten i det egna landskapet och många västmanländska konstnärers verk köptes in. 1973 överlämnade Konstföreningen sin samling till Västerås konstmuseum som inlett sin verksamhet året innan.

Idag innehåller samlingen 9450 konstverk. Här på webbplatsen visas ett urval av dessa. Nya inköp, främst svensk samtidskonst, görs kontinuerligt. Att välja ut konst som ska ingå i samlingen innebär inte bara fokus på unga konstnärer, som ofta anger ton om vad som händer inom konsten just nu. Det kan likaväl vara en äldre konstnärs verk som är angeläget i samtiden.

Har du frågor om samlingen, kontakta Åsa Grönlund , intendent utställningar/samling.

Här visas ett urval av konstverken i samlingen!

Depositionskonst
Depositionskonsten är den del av stadens konstsamling för utlån. Konsten lånas ut till olika kommunala verksamheter som skolor och äldreboenden. Har man sin arbetsplats  i Västerås stad är det möjligt att låna konst till sitt tjänsterum, ett sammanträdesrum eller en korridor. Västerås konstmuseum tar ut en mindre avgift för hyra av konst och våra tekniker kan bokas för hjälp med upphängning. Vi erbjuder även visning av en lånekollektion om så önskas. Lånet är på obegränsad tid, men Västerås konstmuseum kan tillfälligt låna tillbaka konsten för en utställning eller utlån till en annan konstinstitution.

Vill du låna verk ur konstsamlingen till din arbetsplats?
Ta chansen att få riktig konst i korridorer och rum för en låg kostnad.
Kontakta depositionsansvarig:

Christina Runeson
Konservator/samling
Tel: 021 39 20 19
christina.runeson(at)vasteras.se