Arkivens dag

Sala - Ett soniskt porträtt av samtiden Åsa Stjerna

11 nov. 2023, 12:00 - 16:00
Det är återigen dags för Arkivens dag! 2023 är året då arkiven visar sig från sin mest färgstarka sida då årets tema är Färg och form.

Titta in bakom kulisserna, låt dig fascineras av spännande dokument, ta del av lärorika utställningar och intressanta föredrag.

I år håller vi till på Karlsgatan 2 och årets deltagare är: Västmanlands läns museum, Västerås konstmuseum, Vallby Friluftsmuseum, Västerås stadsarkiv, Regionarkivet, Arkiv Västmanland, Västerås Släktforskarklubb och Vi i Viksäng.

Kl 12.30-13 Konsten färgar och formar regionen Karin Maingourd berättar om regionens arbete med konst, nya konstnärliga gestaltningar och utvecklingsarbete med arkiv och samling.

 

Kl 13.00-15.00 Lördag i Konstlabbet Tema: Porträttarkiv

Välkommen att teckna ditt självporträtt och bli en del av Konstlabbets porträttarkiv! I Konstlabbet visar vi också under lördagen alla porträtt som vi har samlat in genom åren.

 

Kl 13.00-13.30 Är du nyfiken på vad som finns i Västerås konstmuseums magasin?   

Följ med på en visning i magasinet med målerikonservator Christina Runeson. Kostnadsfritt, biljett hämtas i besöksservice från kl. 12.00 samma dag. Max 12 personer per visning.

 

Kl 14.00-14.30 Är du nyfiken på vad som finns i Västerås konstmuseums magasin?    

Följ med på en visning i magasinet med målerikonservator Christina Runeson. Kostnadsfritt, biljett hämtas i besöksservice från kl. 12.00 samma dag. Max 12 personer per visning.

 

Kl 14.00 – 14.55 Det ljudande arkivet.

Hur kan en konstnär använda sig av arkivet som tema för konstnärligt utforskande och gestaltning?  Konstnären Åsa Stjerna berättar om sitt konstverk Sala – Ett soniskt porträtt av samtiden som nyligen köpts in till Västerås konstmuseums samling.

 

Kl 15.00 – 15. 25 Birgit Hygrell och Brita Nordencreutz – två västeråskonstnärer i samling och arkiv Karin Levander förste intendent kunskapsuppbyggnad på Västerås konstmuseum, Hörsalen.

 

15.30-15.55 Ebba Ståhl – en bortglömd konstnär och ciselör Lena Engström Englin berättar om Ebba från Västerås som var utbildad ciselör med egen ateljé i Västerås.

 

 

Om Sala – Ett soniskt porträtt av samtiden (2018)

Sala –  Ett soniskt porträtt av samtiden är en flerkanalig ljudinstallation.  Under sex månader, från tidig vinter till sensommar, samlades ljud in från Sala och dess lokala socknar Fläckebo, Västerfärnebo, Möklinta, Ransta och Kumla. Arbetet utgick från ett ekosofiskt synsätt, där inget ögonblick var för litet för att kartläggas.

Ljud från ett tillfälligt sommarregn i Ransta. Snickare som arbetar djupt inne i en av skogarna i Möklinta. Fotspår i ett vinterlandskap i Fläckebo. Spår av intervjuer med anställda på kommunens kontor. Det oändliga tickandet från den gamla rådhusklockan i Sala. Samlingen av ljudögonblick arrangerades och sammanställdes som ett imaginärt arkiv.

Det konstnärliga resultatet av ett residens på Aguéelimuseet, Sala och Konstfrämjandet, inklusive kommunkontoret i Sala.

 

 

Om Åsa Stjerna

Åsa Stjerna använder sig av installation, ljud och lyssnande i sin konstnärliga verksamhet. Genom platsspecifika undersökningar undersöker hon i sina verk relationen mellan dåtid och nutid, det lokala och det globala, det mänskliga och det mer än mänskliga, och vill genom detta förmedla en känsla av platser som komplexa ekologier. Hon har deltagit i ett flertal utställningar i Sverige och internationellt samt genomfört gestaltningar i offentliga rum, på uppdrag av bland annat Statens konstråd och Västra Götalandsregionen.

 

UTSTÄLLNINGAR

Plats: Entrétorget

Västmanlands läns museum visar en utställning med foton från Ebba Ståhls utbildning på Konstfack och ett urval av hennes många skisser.

Västerås konstmuseum har visning i sitt konstmagasin två gånger under dagen.

Vallby Friluftsmuseum visar utställningen ”Gestaltning av trädgårdsmiljöer på Vallby Friluftsmuseum, med exemplet borgarträdgården”.

Västerås stadsarkiv låter dig söka i sitt digitala museum med fotografier över Västerås och visar en utställning med reklam från förr. Minns du de gamla neonskyltarna?

Regionarkivet visar handlingar ur arkiven med färg och form.

Arkiv Västmanland visar en utställning med ritningar och handlingar från Kolsva Jernverk samt handlingar från Målarmästarföreningen i Västerås.

Västerås släktforskarklubb visar en utställning om fastighetsforskning och hjälper dig att komma vidare med din släktforskning.

Kulturföreningen Vi i Viksäng visar upp barnens paradis med utställningen ”Färgklicken mitt i bostadsområdet Viksäng! – Byggleken” och kommer att sälja boken ”Livet på Viksäng”.

Järnhandelns Intresseförening visar utställningen ”NilsJohan i färg och form” om hur företaget NilsJohan arbetade med utveckling av husgeråd från 1930- till 1980-talet.