Finissageseminarium – Fira Eva Lindström!

Bild av Eva Lindström ur boken Världen är stor 2002, ur Västerås konstmuseum samling. Bilden är beskuren. Foto: Bo Gyllander.

13 apr. 2023, 14:00 - 16:30

Till vår stora glädje kommer Eva Lindström avrunda sitt ALMA-prisår hos oss här på Karlsgatan 2 i Västerås. Det blir en eftermiddag om skapande, bilderböcker och konsten att läsa bilder. Möt Eva Lindström i samtal med litteraturvetaren Eva Söderberg, som också introducerar konstnärskapet.

Tid: 13 april kl. 14.00–16.30
Plats: Karlsgatan 2, Västerås

Evenemanget avslutas med firande och mingel. Fri entré, men antalet platser är begränsat.

Välkommen!

Anmälan till ”Fira Eva Lindström!” 

Eva Lindström är en svensk bilderbokskonstnär, född och uppvuxen i Västerås. Hon är utbildad vid Västerås konstskola och konstfack i Stockholm. Hon har gett ut runt 35 egna bilderböcker samt illustrerat en lång rad böcker i samarbete med olika författare. Hennes berättelser berör både stora livsfrågor och vardagliga händelser, klurig humor samsas med det absurt mystiska. År 2022 tilldelades hon ALMA-priset.

Juryns motivering: “Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränser är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?”

ALMA –priset, Astrid Lindgren Memorial Award instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barnens rätt till bra berättelser. Varje år belönas en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag. Det visar hur viktig ungas läsning är, nu och i framtiden.
(Källa: Astrid Lindgren Memorial Award)

Västerås konstmuseum arrangerar tillsammans med barnavdelningen inom
Västerås stadsbibliotek program, visningar och workshops med utgångspunkt
i Eva Lindströms böcker under hela vecka 15. Ta del av hela programmet här.

 

Ett samarrangemang mellan Västerås konstmuseum och Region Västmanland.