Konstfredag: Västerås Konstförening 100 år

Ivan Agueli (1869 - 1917)Landskap med sandkullar och havsbukt, ca 1916-17. Foto: Bo Gyllander

27 sep. 2019, 13:00 - 14:30

Den 29 september fyller Västerås Konstförening (VKF) 100 år vilket vi vill uppmärksamma under höstens första konstfredag 27 september!

Sture Gunell berättar om bildandet, vars syfte var att ”utbreda intresset för bildande konst”. Detta skulle man åstadkomma genom att anordna konstutställningar, konstföreläsningar och resor till konstmuseer och gallerier. Föreningen ville även köpa in god konst för att så småningom upprätta ett konstmuseum i stan, vilket vi idag ser att de lyckades med. År 1974 överlämnades ca 1 000 verk till Västerås stad och det nya konstmuseet.

Föreläsningen innehåller en resumé av föreningens verksamheter med bilder från de egna gallerierna, bilder av ett urval av de inköpta verken, bilder från resor i Sverige och utomlands men också från sidoaktiviteter som t ex Konstskolan, vilken ju kom till på VKF:s initiativ.

Konstfredag är en föreläsningsserie under avslappnade former som kan inledas med lunch i Karlsgatan Kafé. Presenteras i samarbete med Västerås Konstförening och Studieförbundet SENSUS.