Magisk växtfärg och internationellt konstnärsbesök på Råby på höstlovet

4 nov. 2023, 13:00 - 15:00

 

Magisk växtfärg och internationellt konstnärsbesök på Råby på höstlovet

 

Var: Samling vid Konsthall Ur & Skur i Fredriksbergsparken på Råby Västerås

När: 4 november kl 13-15

Drop in, ingen föranmälan krävs, allt material finns hos oss. Vi bjuder på fika.

 

Frågor kontakta: Hilda Ekeroth Tel: 072-9317870. Mail: hilda.ekeroth@konstframjandet.se

 

Gör din egen färg av matrester med bildkonstnären Jeanette Saetre (DK) som på höstlovet gör en workshop på Råby i Västerås. Under dagen kan besökarna parallellt ta del av en teckningsperformance med konstnären Hilda Ekeroth. Aktiviteterna är en del av Konstfrämjandet Västmanlands satsning på att skapa och stärka internationella nätverk med lokal förankring och arbetet görs inom ramen för Konstlek på Råby där Konstfrämjandet Västmanland och Västerås konstmuseum sida vid sida samarbetar kring konst, lek och barnkultur.

 

Välkommen på höstlovsworkshopen Magisk växtfärg på Råby!

 – På höstlovsworkshopen utgår vi från Goethes ide om Urplantan*, en slags fantasiväxt att inspireras av när vi själva hittar på, ritar och målar våra egna fantasiplantor. Vi gör egen vattenfärg av matavfall och matrester som vi kokar i grytor för att dra ut färgämnen ur. De olika färgerna delas upp i glasbehållare, blandas med vinäger, bakpulver och alun (syra och bas) och vi upptäcker tillsammans hur de förändras på de mest överraskande vis! Färgerna använder vi sedan för att måla våra egna urplantor.

Det blir magiskt! Magisk växtfärg på papper!

Varmt välkomna hälsar Jeanette Sætre

 

 

Bildkonstnären Jeanette Sætre är utbildad på Det Kongelige Danske Kunstakademi och verksam som konstnär med en examen i praktisk filosofi från Aalborg Universitet. Hon arbetar med olika material, med utgångspunkt i teckning och måleri i en installatorisk praxis. Hon är född i Norge och bor och arbetar i Sæby, Danmark.
https://cargocollective.com/jeanettesaetre/Jeanette-Satre

 

Den 4 november gör parallellt konstnären Hilda Ekeroth en teckningsperformance där hon med teckning och måleri reflekterar över plats och samtid. Workshopen med Jeanette som är Hildas initiativ är en del av Konstfrämjandet Västmanlands projekt Alla våra språk som handlar om flerspråkighet inom samtidskonsten. Satsningen innebär dessutom startpunkten för hennes eget konstprojekt Where is your local? som kommer visas på Tingshuset i Norberg våren 2024, som en del av utställningsprogrammet The risk of collapse. Hilda är utbildad på Det Kongelige Danske Kunstakademi och arbetar som intendent och konstnär på Konstfrämjandet Västmanland. Tillsammans med Jeanette Saetre drev hon under åren 2011-2014 projektrummet Antechamber – Project Space for Drawing and Other Research.

https://www.hildaekeroth.com/HILDA-EKEROTH-1

Konstfrämjandet Västmanland och Västerås konstmuseum samarbetar sida vid sida på Råby i Västerås med permanenta verksamheten Konstlek på Råby.

 

Projektet Alla våra språk stöds av Svensk-danska kulturfonden och Folkrörelsernas Konstfrämjande och görs inom ramen för Konstlek på Råby där Västerås Konstmuseum och Västerås Stad är finansiär.

 

https://vastmanland.konstframjandet.se/

https://vasteraskonstmuseum.se/

 

———

 

Fördjupning

 

*  Att färga med plantor och Goethes urplanta

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) var en tysk författare, vetenskapsman, politisk administratör och filosof som nog är mest känd för sin poesi och litteratur, men som också var väldigt intresserad av natur och färgernas natur, som har resulterat i två bestämda teorier; Växternas metamorfos och Urpflanze (Ursprungsplantan), samt Goethes färgteori. På ett av sina många resor till Italien, letade Goethe efter det som han tänkte vara Urpflanze — den grundläggande formen av plantor som möjliggör för oss att känna igen vad en planta är – i motsats till ett djur eller t.ex. en kaffemaskin — och upptäckte en form, en idé, som alla plantor följer, en obruten cykel från frö till stam, löv och blomma/frukt och frö igen, där en enorm variation av blad vecklar ut sig  längst stammen och leder till en mångfald av blommor och frukter som formar frön och startar om kretsloppet igen. På samma sätt är Goethes harmoniska färgcirkel organiserad som en obruten cirkel där ljust och mörkt formar förutsättningarna för färgernas uppkomst, och varje punkt i färgcirkeln är beroende av det som kom före och det som kommer efter, i en kontinuerlig process.