Internationella museidagen 18 maj – Det långsamma seendet i Samlingen

Foto: Västerås konstmuseum

18 maj 2023, 14:00 - 15:00

Fira Internationella museidagen på Västerås konstmuseum!
Årets tema är hållbarhet och välmående.

Välkommen till en avkopplande visning i Samlingen där vi fokuserar på det långsamma seendet.

Idag lägger vi fokus på att titta långsamt på ett fåtal verk i ett lugnt tempo. Det långsamma seendet är en metod inom konstvetenskapen och konstpedagogiken för att möta, ta sig an och observera bilder och föremål – långsamt.

Slow Art och Slow Looking (långsamt seende) handlar inte om sätt att tolka konst, utan om att låta sig själv ta den tid det tar att upptäcka vad man känner och tänker om ett konstverk. Vad ser vi då? Hur känns det?

Idag ska vi också fördjupa metoden genom att erbjuda papper och penna för att kunna rita av linjer, detaljer i bilden. Att titta mycket noggrant på detaljer på det sättet, både genom synen och handens rörelser, ger ytterligare en dimension till betraktandet. Vilka intryck får du då?

Att observera något ingående och länge är inte nytt (det har till exempel har varit ett vanligt tillvägagångssätt inom naturvetenskapen), men i vår tid, låter konceptet ganska främmande – hur det faktiskt kan vara givande att ibland få se något på djupet genom att låta det ta tid.

Välkommen till en stressfri och efterlängtad paus i den annars så hektiska vardagen. Kostnadsfritt och utan anmälan.