Västerås kulturnatt

16 sep. 2023, 15:00 - 23:00

15:00 SAGOIMPRO

Var med och skapa en helt improviserad saga i stunden! Teater Prego improviserar en saga som aldrig blivit skriven med hjälp av barnens förslag.

 

17.00-22.00  Konstlabbet öppet

Välkomna till Konstlabbet, vårt kreativa rum på Västerås konstmuseum! För alla åldrar. Drop-in.

 

17:30-18:00 Kammarensemble Camerata Arosiensis, framför historisk musik från renässans-barock-klassicism.

 

18.00- 18.15 Visning Samlingen – Fokus Porträtt,

Följ med på kort visning i samlingen med fokus på porträtt.

 

18.30–19. 00 Visning av Samlingen på finska med konstnären Anna Törrönen

I samarbete med Finskt förvaltningsområde, Västerås stad.

Kokoelman esittely suomeksi. Oppaana taiteilija Anna Törrönen.

Yhteistyössä Västeråsin kaupungin suomen kielen hallintoalueen kanssa.

 

19.00 – 19.15 Visning av Kent Klich utställning – You Don’t Hear the Dog Barking

Följ med på kort visning av aktuell utställning. Fotografen Kent Klich, född (1952) och uppvuxen i Västerås, bor i dag i Danmark. Han har studerat psykologi vid Göteborgs universitet och fotografi vid International Center of Photography i New York.

Klich har fått ett internationellt erkännande, bland annat för sitt projekt Gaza Works. Ett flertal fotografiska serier om Gazaremsan som pågått sedan tidigt 2000-tal med syfte att erbjuda alternativa bilder till massmedias kortlivade, oftast sensationsinriktade bevakning – och samtidigt sprida kunskap om orättvisor och kränkningar av de mänskliga rättigheterna i regionen.

 

20.00–23.00 Konstnärssamtal och filmvisning Marwan Hamdan i Hörsalen.

Den libanesiska filmkonstnären Marwan Hamdan besöker Västmanland. Konstnären berättar om sitt arbete och sitt konstnärskap i samtal med moderator Hilda Ekeroth från Konstfrämjandet Västmanland. Filmvisningarna är en del av ASK Arbetsfält för samtida konst, ett treårigt utvecklingsprojekt som syftar till att stärka infrastruktur och kompetens för bild och form i Västmanland. Filmerna är på arabiska och engelska med engelska undertexter.

 

20.00- 20.15 Visning i Samlingen – Landskap

Följ med på kort visning i samlingen med fokus på landskap.

 

21.00-21.15 Visning i Samlingen – Handling

Följ med på en kort visning i samlingen.

 

22.00-22.15 Visning av utställningen Goda Palekaitė –  Serpentine Spine – I dialog med Ivan Aguéli

I utställningen Serpentine Spine – I dialog med Ivan Aguéli väver litauiska konstnären Goda Palekaitė samman kulturella och historiska sammanhang med avstamp i ett intresse för konstnären Ivan Aguéli (1869–1917).

 

 

Entrétorget:

18.30-20.30 Kalligrafi

Kalligrafi är konsten att skriva vackert, eller, skrivandet som konst. Lär dig skiva ditt namn på kinesiska. Kinesiska kulturföreningen.

 

19.00–19.45 Musik Den finska tangon och traditionen finns kvar i Sverige som viskningar… Raimo och Satu spelar världens vemodigaste musik, finsk tango med även gladare toner av humppa och vals.

 

20:00-20.30 Tai chi 

Kinesiska kulturföreningen visar tai chi på entrétorgets scen.

 

21.30-22.30 DJ-Duon The Archives

Dansa och mingla till Västmanländsk musik!

 

18.00-21:00 Danspaus – se dansfilmer i ett rosa tält på Karlsgatan!

Välkommen att ta en DANSPAUS med oss i vårt rosa tält!

DANSPAUS är en årslång uppsökande dansfilmodyssé där koreograferna och dansarna Jannine Rivel och Amanda Billberg från Mer Dans åt Folket presenterar nio dansfilmer av lika många koreografer och grupper. DANSPAUS vill dela dansfilmen som konstform och öppna upp för spontana samtal om dans.

DANSPAUS bildar ett montage av dansfilmer som uppvisar en stor bredd vad gäller konstnärskap och konstnärliga uttryck. Filmerna är skapade av nio professionellt verksamma koreografer och grupper: Dorotea Saykaly och Emil Dam Seidel med filmen echo – the mechanics of our solitude, Gabriella Engdahl med filmen Silk Paper and Bruises, Jenny Larsson med filmen My Body is Made of Water, KolKo-KollektivKompaniet med filmen Everybody´s Space, Malika Lamwersiek och Libert Bucher med filmen within all, which passed, Minna Elif Wendin med filmen NOKA, Moncef Henaien med filmen Lavishé, Paloma Madrid med filmen Pato Negro och Rebecca Evanne med filmen MOD.

Danspaus genomförs med stöd av Kulturrådet, Region Sörmland, Region Västmanland och Eskilstuna kommun.

Mer Dans åt Folket är en organisation som arbetar för att visa, dela, prata och producera dans och koreografi med professionella dansare, koreografer och fria kulturutövare, för allmänheten och med specifika målgrupper i åtanke.

Du hittar tältet på andra sidan Karlsgatan, mittemot Karlsgatan 2:s entré.