Vernissage Goda Palekaitė – Serpentine Spine

Stillbild från filmen Swallower of Shades av Graham Kelly och Goda Palekaitė, 2023

1 apr. 2023, 14:00 - 15:00

Välkomna på vernissage!

Vi öppnar utställningen Serpentine Spine med Goda Palekaitė.

Serpentine Spine – I dialog med Aguéli

Utställningen tar avstamp i Goda Palekaitės intresse för konstnären Ivan Aguéli och framförallt hans intentioner, begär och relation till mystik. Jämsides med Palekaitės nyproducerade ljus- och glasskulpturer och film, kommer flera verk av Aguéli ur Västerås konstmuseums samling att visas.

Kl 14.00 Katrin Ingelstedt, enhetschef Västerås konstmuseum, hälsar välkommen och inviger utställningen.

14.30 Artist talk med Goda Palekaitė och Graham Kelly som varit medproducent till en av filmerna Goda visar i utställningen. Samtalet hålls på engelska.

Kl 13 – 15 Lördag i Konstlabbet – Vi gör som Goda!

 

Goda Palekaitė (f. 1987, Litauen) är konstnär och forskare vars arbete kombinerar visuella, litterära, performativa och antropologiska metoder. Hennes konstnärliga praktik utvecklas ofta i långsiktiga projekt som utforskar politiken bakom historiska berättelser, drömmar och en kollektiv fantasi samt sociala förutsättningar för kreativitet. Under 2019-2021 bjöds hon in av Art Lab Gnesta och Västerås konstmuseum, som en av tre nordiska/baltiska konstnärer, till residencyvistelse och nyproduktion av konst i ett interdisciplinärt samarbete utifrån landskapen i Sörmland och Västmanland.

Goda Palekaitė är den tredje konstnären i projektet Plein Air Residency, ett samarbete mellan Västerås konstmuseum och Art Lab Gnesta där tre nordiska/baltiska konstnärer har deltagit i en residensvistelse och nyproduktion av konst, med stöd av Nordisk kulturkontakt.