Visuell introduktion till 19-19 – Ett curatoriskt experiment som ger besökaren tid att utforska

18 sep. - 29 sep. 2019, 10:00 - 16:00

Under två veckor testar Emma Gradin, frilanscurator och doktorand, en metod där utställningen 19-19 – En konsthistoria från 1919 till 2019 introduceras med hjälp av en förkammare till konsten: en plats där besökaren kan landa och få idéer om utställningens innehåll utan att det tolkats eller förklarats för mycket. Introduktionen sker i bilder för att undvika att den visuella kommunikation översätts till något skriftlig, vilket är det vanligaste sättet att introducera konst. Bildmaterial har även fördelen att det inte behöver översättas för att vara tillgängligt på olika språk.

Det curatoriska experimentet pågår den 18-29 september i entrén till utställningen 19-19. Emma håller även i en visning den 18 september. Visningen börjar med att titta, utan att prata, på två verk i utställningen. Därpå följer en diskussion om vad vi sett och vad de två verken säger om det större sammanhanget, om utställningen och de två konstnärernas verksamhet.

Emma Gradin är frilanscurator och doktorand på forskningsbesök hos Västerås Konstmuseum. Hon studerar vid Chelsea College of Arts i London. Hennes forskning handlar om hur vi kan sakta ner konstupplevelser och curatorarbete för att konsten ska få så stor chans som möjligt att vara en motvikt mot konsumtionsbeteende och kommersialisering i ett samhälle där ’tid’ är en av våra dyrbaraste handelsvaror.