Ett tu tre – kom och se BARNBOK

24 maj - 2 nov. 2014

I Ett tu tre –kom och se BARNBOK, får vi minnas och känna igen genom olika barnboksillustratörers klassiska originalverk, men också upptäcka nya barnboksbilder och konstnärliga uttryck. Utställningen vänder sig till alla åldrar och kommer även att innehålla tecknad film och många böcker att läsa och bläddra i. Här ges även utrymme för egen lek i böckernas värld.

Ett tu tre – kom och se BARNBOK visar böckernas originalbilder. Vi möter både kända och alldeles nya som Eva Lindströms bilder till boken Vi är vänner som utkommer i september 2014, med bokrelease på Västerås konstmuseum den 20 september.

Barnbokens bilder i pekboken, bilderboken eller kapitelboken berättar och leder oss in i nya eller välkända världar. Barnboksbilden är konstnärligt självständig, men är kopplad till berättandet och ordet när vi tittar och läser, vuxen och barn tillsammans.

Eva Lindström, Pija Lindenbaum, Jockum Nordström och Stina Wirséns bildspråk är väl kända för många som läser bilderböcker.

Eva Lindström (född 1952 i Västerås, utbildad på Konstfack) har skrivit en lång rad böcker, hon har även illustrerat andra författares böcker. Eva Lindström sitter i svenska barnboksakademin, har fått en rad barnbokspriser som Elsa Beskowplanketten  och Augustpriset 2013 tillsammans med Ellen Karlsson. I utställningen visas originalen till Vi är vänner som utkommer september 2014.

Pija Lindenbaum (född 1955, utbildad på Konstfack) är välkänd för många för sina böcker där vi kan känna igen oss i vardagsmiljö hemma eller på dagis, men även hittar älgar och vargar. Pija Lindenbaum har fått en rad priser bla Elsa Beskowplanketten och Augustpriset år 2000. I utställningen visas originalillustrationer till böckerna Kenta och barbisarna från 2007 och Ska vi va? från 2013.

Stina Wirsén (f 1968 utbildad på Konstfack) är både känd för sina böcker om Rut och Knut, en liten Skär och vem-serien för riktigt små barn.  Hon arbetar även som illustratör i dagspressen.
I utställningen visas bilderna till ABC med Rut och Knut, från 2003.

Vid sidan av dessa tre välkända barnbokskonstnärer visar vi i utställningen originalen till Jockum Nordströms (född 1963, utbildad på Konstfack) senaste barnbok ”pop-up” boken Vart ska du? från 2013. Jockum Nordström är en av våra samtidskonstnärer som främst arbetar med teckning, collage och måleri. Under 1990-talet gjorde han tre böcker om figurerna Sailor och Pekka. I de klippta figurerna i den nya boken känner vi igen Jockum Nordströms konstnärskap i klipp och collage.

Eva Lindström i samtal med Anna Bogaeus, redaktör Alfabeta, om sin bok Vi är vänner

Pressbilder:

Vill du ha någon av följande bilder för publicering?

Vänligen kontakta: maja-lena.molin@vasteras.se