Flower

21 apr. - 21 okt. 2012

Blommor kan vara en njutning för ögat. Blommor kan få oss att återuppleva minnen och även väcka frågor om vad som är vackert och fult. Går man på djupet i blommotivens historia finns mycket att berätta.

Blommor är ett vanligt motiv i konsthistorien. Ett motiv som älskats av konstnärer och publik sedan 1600-talet. Utställningen lyfter fram ett motiv som de allra flesta av oss har en relation till. Den första vårblomman, en blombukett som plockats ihop längs vägkanten en sommardag, en födelsedagsblomma, en julblomma…

Genom tiderna har konstnärer skildrat blommor på olika sätt. Den nederländska 1600-talskonstens blomstilleben var rika på symboler. En vas med blommor från olika årstider var en sinnebild för livet. Vissnade blommor visade på livets förgänglighet. Blommornas symbolik har skiftat genom tiderna. När blommor och natur används som motiv i den samtida konsten, väcks ibland frågeställningar om hur vi på olika sätt försöker återskapa eller kopiera naturen.

Här visas ett urval av de många verk med blommotiv som finns i museets samling. Vi vill framförallt att utställningen ska vara en lust för ögat!