Joakim Ojanen – The Part You Throw Away

Joakim Ojanens skulpturer inför installation av utställning, Västerås konstmuseum. Foto: Valdemar Asp.

17 apr. - 26 sep. 2021

Joakim Ojanen är en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer idag. Hans keramiska skulpturer, teckningar och måleri visas i utställningar världen över.

I The Part You Throw Away (Delen som du slänger bort) möter vi en värld av gestalter. En förskräckt figur med rosiga kinder och en förvånad krake med nya, vita sneakers och festlig hatt. Trofasta hundar och känsliga ynglingar med utstickande öron under små toppluvor. De är gängliga, men samtidigt väldigt finurliga figurer där man anar ett rikt inre känsloliv. Ojanen började teckna som barn och hittade tidigt ett eget uttryck som han har arbetat vidare med i flera olika material. Keramiken har blivit hans främsta kännetecken, ett material som tillåter honom att arbeta snabbt och intuitivt.

Joakim Ojanens verk har tidigare beskrivits som självporträtt av konstnären. I utställningen The Part You Throw Away har Ojanen skapat helt nya verk där han snarare utforskar ett mer allmänmänskligt förhållande till barndom och ungdom. Verken är obestämbara i ålder och kön och tycks bära på stor erfarenhet. En erfarenhet av att vara barn, eller att påminnas om hur det var att vara barn. Titeln The Part You Throw Away (Delen som du slänger bort) kan tolkas som en lite sorgsen iakttagelse av det faktum att vi vuxna ofta kastar bort en del av oss själva när vi lämnar barndomen.

Joakim Ojanen (f.1985) växte upp under 1990-talet i stadsdelen Irsta, Västerås. Idag bor och arbetar han i Stockholm. Utställningen The Part You Throw Away på Västerås konstmuseum, är Ojanens första större separatutställning på ett svenskt konstmuseum. Förutom utställningen, genomför Ojanen en serie bronsskulpturer till Västerås stads offentliga rum. Skulpturerna kommer att placeras i Kajstaden, Öster Mälarstrand. Den första, Tidsresenären invigdes hösten 2020.

I samband med utställningen publiceras utställningskatalogen The Part You Throw Away som finns tillgänglig i Karlsgatan butik från 2 juni 2021.