Ulrika Wärmling/Cajsa von Zeipel

21 sep. - 24 nov. 2013

Lolitafantast i tyll eller klubbdrottning i platåskor? Konstnärerna Ulrika Wärmling och Cajsa von Zeipel ställer ut sina porträtt av unga människor som funnit sin egen kultur, ett eget uttryckssätt och ett personligt förhållningssätt till sin omvärld.

Ulrika Wärmling har under lång tid intresserat sig för den japanska Lolitakulturen, i hennes målningar möter vi specifika individer inom subkulturen. Trots de samtida populärkulturella motiven, refererar Wärmlings målningar till det klassiska porträttmåleriet som tydligt skildrar en tillhörighet genom kläder och andra attribut.

Cajsa von Zeipels överdimensionerade gipsskulpturer kan ses i ljuset av en klassisk skulpturtradition. Den vita skulpturkroppen har här bytt både roll och skala. Placerade som deltagare i en pågående scen berättar hennes unga aktörer om gruppens identitet och förhållande till omgivningen, men kanske främst om det stundtals narcissistiska betraktandet av sig själv. Von Zeipels skulptur Tjejspyan (2012) och Wärmlings målning The Last Picnic with the Family (2007) ingår i Västerås konstmuseums samling.

7 nov kl 19. Lyssna på när konstnären Ulrika Wärmling samtalar med kulturjournalisten Fredrik Strage om den japanska Lolitakulturen som präglar Wärmlings konstnärskap. Samtalet hålls i utställningen.


Läs mer
Inför utställningen träffades konstnärerna Ulrika Wärmling och Cajsa von Zeipel för ett samtal tillsammans med Katrin Ingelstedt, Intendent Västerås konstmuseum. Läs om deras tankar kring sina konstnärskap i texten Samtiden Erövrar Konsten.

Samtiden Erövrar Konsten_broschyr

 

Bilder från utställningen