Västerås stads kulturstipendiater i bild 2014 och 2015

19 sep. - 8 nov. 2015

Västerås stads kulturstipendier i bild delas ut varje år. I utställningen visas två årgångar av stipendiater.  Från 2014, Andreas R Andersson, Jennifer Espling, Rickard Sollman och Linn Warme.  Från 2015, Sofia Bergfeldt, Anna Törrönen och Dan Wid.
Måleri, installation, textil design och industridesign.
Andreas R Andersson är född 1982 i Barkarö, Västerås. Han bor och är verksam i Göteborg.  Utbildad vid Konsthögskolan Valand, Göteborg 2010-2012 och på Konstfack i Stockholm, 2006-2009. Därefter har han ställt ut separat och deltagit i grupputställningar i Sverige, Norge, Nederländerna, Österrike, Kina och USA.
”-Hans tidigare arbeten visar hur liv sträcker sig utanför sina egna subjektiva gränser och ofta berättar en historia om effekterna av globala kulturella och politiska problem under 2000-talet.
Han har till exempel byggt ett kommunikationstorn som spelar alla europeiska nationalsångerna samtidigt, stängt in människor i containrar, skapat upplopp ensam och arbetat med flyktingbåtar”.
(Texten är hämtad från Galleri Box, Göteborg, Facebooksidan)
www.andreasrandersson.com

Jennifer Espling är född 1975 i Västerås. Hon bor och är verksam i Västerås. Utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1998-2003. Hon arbetar med måleri, installationsbaserad konst samt performance och poesi. I en intervju i Vestmanlands läns tidning 2013, beskriver hon delar av sin motivvärld:
-”Ja, det apokalyptiska finns där, medger hon. Jag är rädd för mänskligheten, för civilisationens kraft. Samtidigt är jag väldigt fascinerad av den. Människan har också en uppfinningsförmåga, en kraft att bygga upp och skapa lösningar. – Jag målar sånt som triggar någon slags rädsla hos mig – men jag är absolut inte svart”.
www.jenniferespling.se

Rickard Sollman är född i Västerås 1965. Han bor och är verksam i Stockholm. Utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1991-1996. Rickard Sollman arbetar med måleri. Med motiv som han upprepar, ibland fyller de hela duken. De kan påminna om murade ytar eller randiga filtar. Hans motiv är minutiöst utförda. I en presentation till en utställning på Galleri Flach 2008, skriver Eva-Lotta Holm Flach:
-”Att möta Rickard Sollmans verk är alltid förknippat med en stark rumslig upplevelse som bottnar i en noga uttänkt arkitektur och ett minutiöst väldefinierat måleri. På ett både storslaget och sparsmakat vis placerar Rickard Sollman sina målningar och objekt i rummet med största möjliga fokus på relation och balans. Han plockar sönder och sätter samman måleriska, skulpturala och arkitektoniska objekt. Det är en strävan som är lika påtaglig i varje målnings inre geometri, som i den övergripande helheten verken emellan. Det handlar om ett komplext byggande av strukturer som tar sin början i varje enskilt penseldrag, i den fina måleriska detaljen”.
www.galleriflach.com

Linn Warme är född i Västerås 1988. Hon bor och är verksam i Göteborg. Utbildad vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg (HDK) 2010-2013, därförinnan vid Stenebyskolan 2009-2010. Linn Warme arbetar som konstnär, illustratör och som mönsterdesigner.

Hon berättar själv -”Det börjar alltid med teckning, med pappret och pennan. Med små streck som fyller en yta, linjer som bildar en form. Träd som växer fram och djur som får liv. I min fantasi växer naturen vilt, med händerna försöker jag illustrera känslan som finns i mitt huvud, känslan och lugnet som skogen ger, det fridfulla och vackra. Men också glädjen i den färgsprakande världen som finns utanför våra hus. Jag älskar leken i att skapa, att kunna göra vad som helst, leka med proportioner och innehåll. Skapa små detaljer som man kan upptäcka och utforska i oändlighet”.

www.linnwarme.com

Anna Törrönen är född i Västerås 1983. Hon bor och är verksam i Västerås. Utbildad vid Academy of Fine Arts and Design i Ljubjana, Slovenien, 2008 -2010, därförinnan vid Åbo Konstakademi 2004-2008. Anna Törrönen arbetar med måleri, teckning, installationsbaserade verk, video och performance.  Hon rör sig fritt mellan uttrycken och får på så sätt olika världar att mötas i arbetsprocessen. I motiveringen till det stora arbetsstipendiet 2015 (Västerås stads kulturstipendium i bild) står det: -” Anna Törrönen har en konstnärlig tydlighet med en befriande respektlöshet i måleriet. Hon blandar olika material vilket tillför och bidrar till en nakenhet”

www.annatorronen.com

Dan Wid är född i Västerås 1985. Han bor och är verksam i Västerås. Utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2009-2014, dessförinnan vid Gerlesborgsskolan 2006. Dan Wid arbetar med foto, måleri och grafisk form.  I hans arbete har den egna kroppen och psyket varit en central tematik även minne och tid. I motiveringen till det stora arbetsstipendiet 2015 (Västerås stads kulturstipendium i bild) står det: -”Dan Wids verk har ett starkt uttryck. Det finns en inträngande ogripbarhet i bilderna som väcker nyfikenhet och djup”. 

www.danwid.se

Sofia Bergfeldt är född i Västerås 1985. Hon bor och är verksam i Stockholm. Utbildad vid Konstfack i Stockholm 2012-2014, dessförinnan vid Parsons, The New School for Design, New York 2013 och Nyckelvikskolan 2013. Sofia Bergfeldt är industridesigner. I avgångsutställningen på Konstfack 2014 visade hon Isbiblioteket  – ett projekt om hur vi ser på bruksföremål.  Från pressmedelandet: Isbiblioteket Ett projekt om hur vi ser på bruksföremål

De flesta av oss har ett behov av att konsumera. Det kan handla om handväskor eller disktrasor. Oavsett vilket är konsumtionen inpräglad i vårt system. I takt med att vi köper fler saker, blir det svårare att hålla koll på de vi redan har. Genom att inte längre veta hur många par strumpor vi äger behandlar vi dem troligtvis inte med samma vördnad som om vi bara skulle ha en uppsättning.

Det här projektet handlar om att få igång tankar kring vilket ansvar vi har gentemot våra tillhörigheter. Ansvaret kan innebära att använda föremål på ett passande sätt utifrån materialens livslängd eller att göra sig av med dem på ett miljöriktigt sätt. Med hjälp av form och material försöker vi skapa ett lekfullt och symboliskt exempel på hur vi kan se på livslängden i olika bruksföremål.
www.sofiabergfeldt.com