Väva fläta fästa – Textila pionjärer och samtida uttryck

31 aug. - 26 jan. 2020

Väva fläta fästa – Textila pionjärer och samtida uttryck samlar konstnärer som arbetar med det textila som material, medium och idé. I utställningen placeras olika generationer bredvid varandra, textila pionjärer från mitten av 1900-talet visas i dialog med samtida konstnärskap.

Under 1960-talet får textilen ett uppsving som konstverk i monumental form i Sverige. Stora vävar skapas till offentliga platser och formspråket blir allt friare. Konstnärer knyts till det textila hantverket och uttrycket blir måleriskt, politiskt och abstraherat. Som inom andra konstfält skapar användandet av okonventionella material och ett intresse för publik interaktion nya möjligheter för textilkonsten. Samtidigt pågår en byggboom där välfärdssamhället byggs ut med nya skolor, sjukhus, stadshus och bibliotek. Utställningen Väva fläta fästa blickar tillbaka på svenska textila pionjärer som under mitten av 1900-talet gestaltade våra offentliga rum, såsom Sandra Ikse Bergman, Kaisa Melanton, Sten Kauppi, Viveka Nygren, Margareta Hallek och Edna Martin.

Väva fläta fästa belyser särskilt de monumentala vävar som skapades av konstnärerna Kaisa Melanton och Sten Kauppi i samband med att Västerås stadshus byggdes 1953-1963. Båda verken ingår i Västerås konstmuseums samling. Melantons tredelade väv Det fria ordet (1967) är en platsspecifik väv för fullmäktigesalen. Sten Kauppis Dansen i Västra Aros (1961), som finns på plats i utställningen fram till 17 nov, är vanligtvis placerad i stadshusets entré.

Med en pendelrörelse förflyttar dagens samtidskonstnärer det textila materialet till samtidskonstens rum. Här samexisterar medvetenheten för den kvinnliga handens kunskap, med ett intresse att använda materialet i ett utforskande av vår tid, plats och historia. I utställningen skapar verk av samtidskonstnärerna Åsa Norberg och Jennie Sundén, Pia Mauno och Åsa Norman paralleller mellan historien och idag. Kristina Müntzing presenterar ett helt nytt verk, en flätad berättelse om Västerås industrihistoria.

I utställningens mittpunkt sker regelbundna förändringar och textila processer under hösten. Här presenterar konstnärerna Maria Andersson och Nancy Atakan textila tankespår i dialog mellan Sverige och Turkiet. Nätverket Skräddare som rebell visar en gemensam installation utifrån textila arv. Och i början av 2020 skapar Marcia Harvey Isaksson en interaktiv vävstolsdialog.

Några programpunkter
Lör 31.8 kl 14–16: Vernissage Väva fläta fästa
Ons 25.9 kl 18–20: Konstnärerna i nätverket Skräddare som rebell håller en textil salong med föreläsning och samtal, en performance och installerar nya verk i utställningen.
Sön 17.11: Sista dagen att se Sten Kauppi-rummet.
18.1–26.1: Marcia Harvey Isaksson håller i en vävstolsdialog där publiken bjuds in att delta.
26.1 2020 Sista datumet att se Väva fläta fästa

För fler programpunkter och längre information, kolla under program här på hemsidan.

Datum för visning Kaisa Melantons väv Det fria ordet
Lör 14.9 kl 15.00 Visning utställning och Melantons väv
Tor 24.10 kl 18.00 Visning Melantons väv
Ons 6.11 kl 12.30 Visning Melantons väv
Lör 9.11 kl 14.00 Visning utställning och Melantons väv
Ons 22.1 kl 12.30 Visning Melantons väv

Det fria ordet (1967) är utfört specifikt för fullmäktigesalen i Västerås stadshus och går inte att flytta. Västerås konstmuseum erbjuder därför fem guidade visningar av verket. Vissa visningar är kombinationsvisningar av utställningen och Melantons väv. Dessa visningar tar cirka 60 minuter, samling vid Besöksservice på Karlsgatan 2. De visningar som endast är för Melantons väv tar cirka 30 minuter, samling utanför Västerås stadshus vid Fiskartorgsentrén.

Testa textilt under hela utställningsperioden!
Under hela utställningsperioden kommer det finnas textila stationer i museets entré. Väv, fläta, fäst och brodera i storformat! Öppet för alla åldrar under museets öppettider. Alla evenemang finns på hemsidan under program.