Ur aska

15 sep - 11 nov 2018

Ur aska – en utställning om identitet, historia, flykt, kamp, landskap, natur, vetenskap, miljö, återhämtning och framtid.

Sommaren 2014 inträffade Sveriges största skogsbrand i modern tid i Västmanland, något som påverkade många både i brand- och närområdet, i Sverige och som uppmärksammades internationellt.

Hösten 2018 visar Västerås konstmuseum en utställning med verk som på olika sätt relaterar till den stora skogsbranden i Västmanland.

Utställningen sker i samarbete med Konstfrämjandet Västmanland. Medverkande konstnärer är bosatta eller verksamma i Västmanlands län. I utställningen visas presentationer av några större undersökande konstprojekt av Johanna Byström Sims, Anna Eilert, Jennifer Espling, Henrik Haukeland och Patrik Karlström samt enskilda verk som valts ut genom ett ”Open Call” (utlysning). De konstnärer som bjudits in att delta genom Open Call är: Helen Ekholm, Gunnar Forsman, Lilian Granqvist Fransson, Martin Holm, Marcus Ivarsson, Sari Jacobson, Maria Koolen Hellmin, Susanne Torstensson, Mitchell Ward och Dan Wid.

Västerås konstmuseum och Konstfrämjandet Västmanland har valt att lyfta fram ett specifikt lokalt tema. Konstmuseet har även valt att arbeta med Linda Wallenberg, frilansande curator som verkar i länet. Utifrån unika erfarenheter och förhållanden till branden kan utställningen därmed få en särskild betydelse både för de som medverkar i arbetet och för museets besökare. I projektet sker även ett samarbete med Västmanlands teater, vars föreställning Den stora branden har premiär 20 oktober.

 

Kontakt:
Linda Wallenberg, curator wallenberg.linda@gmail.com 
Jenny Hellberg, intendent utställningar Västerås konstmuseum jenny.hellberg@vasteras.se
Susanne Frost, intendent kommunikation/program Västerås konstmuseum susanne.frost@vasteras.se 

Västerås konstmuseum i samarbete med Konstfrämjandet Västmanland.