Aktuellt – offentlig konst
Ny offentlig konst till Oxbacken i Västerås
Ne Jotka Tulivat Me Jotka Jäimme / Dom Som Kom Vi Som Blev
av Lisa Juntunen Roos
Ne Jotka Tulivat Me Jotka Jäimme / Dom Som Kom Vi Som Blev är ett storskaligt platsspecifikt verk i elva delar av konstnären Lisa Juntunen Roos. Bilderna är skapade av 2000 flätade återanvända kaffepaket i ram av svetsad stål, och finns på alla våningsplan i byggnadens två trapphus.

Utgångspunkt för bildernas motiv är fotografier ur familjealbum tillhörande familjer som var en del av arbetskraftinvandringen till Västerås från 1940-talet och framåt, främst från Finland och Italien. Collage av dessa fotografier har fungerat som förlagor till konstverken. Med Ne Jotka Tulivat Me Jotka Jäimme / Dom Som Kom Vi Som Blev vill Lisa Juntunen Roos lyfta fram den mänskliga drivkraften att kunna anpassa sig och börja om på en ny plats.

Detalj Ne Jotka Tulivat Me Jotka Jäimme / Dom Som Kom Vi Som Blev av Lisa Juntunen Roos, 2022© Lisa Juntunen Roos/Bildupphovsrätt 2023 Foto: Bo Gyllander
Lisa Juntunen Roos är uppvuxen i Västerås, utbildad på Handarbetets Vänner Skola och Konstfack och har deltagit i utställningar i Sverige och internationellt. 2018 tilldelades hon Västerås stads kulturstipendium i bild.
Här kan du titta på en film om Lisa Juntunen Roos konstnärliga gestaltning:
Lisa Juntunen Roos på Oxbacken – YouTube
Ny offentlig konst till Irstaskolan
Svepande rörelser och levande färger av Jakob Ojanen
Eleverna och medarbetarna på Irstaskolan välkomnas av ny storslagen konst när höstterminen 2022 går av stapeln.
Den nya Irstaskolan har byggts i två etapper. Skolbyggnaden för låg- och mellanstadiet stod klar och sattes i bruk redan 2020. Den andra och sista byggetappen, som omfattar skollokalerna för högstadiet har färdigställts under senvåren/sommaren 2022. Till denna byggnad har konstnären Jakob Ojanen på uppdrag av Västerås konstmuseum skapat Rörelser, en konstnärlig gestaltning i två delar för fasad respektive entréhall.
På en ca. 45 kvm stor vägg breder en monumental målning på handmålade, glaserade kakelplattor ut sig. Lila, ljusblå och bruna mot en ljus bakgrund ser linjerna ut som svepande penseldrag över en vit målarduk. De bildar ett zickzack-mönster som påminner om människas äldsta bildspråk – streck och klotter.


Målningens intensiva färger och kraftfulla uttryck upprepar sig som ett eko inne i skolbyggnadens entréhall, där den andra del av Jakob Ojanens konstnärliga gestaltning tar plats. Åtta figurskurna, fabrikslackerade målningar på aluminiumplåt tycks sväva från en tiometers hög vit fondvägg. Uttrycket och färgerna från fasaden går igenom även här. De liknar spontana kludd på ett arkpapper. Eller färgglada molnformationer.

Västerås konstmuseum har följt konstnärens skaparprocess vilket du kan ta del av här:
Jakob Ojanen – Rörelser – YouTube
Jakob Ojanen (f. 1980) är uppvuxen i Irsta och var tidigare elev på gamla Irsta grundskola. Han är utbildad konstnär vid Konstfack i Stockholm, där han idag bor och är verksam.
Nytt verk i Joakim Ojanens skulpturserie för Kajstaden har installerats
Det nya verket Årstiden är vår består av tre skulpturer, tre blommor med olika personligheter. Blommorna är en symbol för nytt liv och naturen.
Efter Tidsresenären (på andra sidan gatan) är Årstiden är vår det andra delverket i en serie platsspecifika skulpturer som Joakim Ojanen har i uppdrag att gestalta för park- och kajstråket i Kajstaden. Ytterligare tre skulpturer kommer att installeras under våren 2023.

© Bildupphovsrätt/Joakim Ojanen 2023
Skissförslag till nytt offentligt konstverk i Västerås framväxande stadsdel Sätra
I maj 2022 tog Kulturnämnden beslut om genomförande av skissförslaget Källan av Lisa Jeannin, utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och bosatt i Gnesta. Hon har regelbundet ställt ut i Sverige och internationellt sedan slutet av 1990-talet och genomfört flera konstnärliga gestaltningsuppdrag.
Skissförslaget är ett nytt platsspecifikt konstverk för Vattenparken, som kommer att bli en central del av den nya stadsdelen Sätra i Västerås. Uppdraget omfattar konstverk för en torgyta och en vattenspegel. Installation av konstverket kommer att starta hösten 2023.
Läs mer om skissförslaget på Västerås stads hemsida
Svampar, stadssilhuetter, fåglar och tröjor
Ny offentlig konst till Tranellska gymnasiet och Blåsboskolan
Ny offentlig konst till skolor är ett prioriterat område inom Västerås stad. Skolan är ju en vital miljö i staden som de flesta kommuninvånarna, stora som små, har en relation till.
Västerås konstmuseum ansvarar för och driver sedan 2019 arbetet med att förse stadens skolor med ny offentlig konst genom projektet Fokus skola. Projektet omfattar inköp av färdigt producerade konstverk för utplacering i samband med Västerås stads pågående satsning på om- och nybyggnation av skolor.
Offentlig konst planeras alltid platsspecifikt utifrån platsens unika förutsättningar. Omgivande arkitektur och befintlig konst, skolans identitet och inriktning är några av de faktorer som påverkar urvalet och inköpet av ny konst.

© Maria Friberg/Bildupphovsrätt 2023.
För Tranellska gymnasiet har Västerås konstmuseum skapat en konstkollektion som visuellt avspeglar skolans utbildningsprofil inom hotell, restaurang och bageri. Maria Friberg och Per B. Sundberg är två av de konstnärer vars verk har köpts in till skolans restaurang och matsal. Fribergs svartvita fotografier av typiska ”skylines” gjorda av köksredskap och Sundbergs keramiska skulptur med svampar, fåglar och kaktusar skapar drömska, humoristiska landskap – lockande inspirationskällor för såväl eleverna som restauranggästerna.
Att väcka nyfikenhet och skaparglädje hos grundskolebarnen är också ambitionen med de konstverk som nu hänger på Blåsboskolans entréer, trappor och matsal. Både Erik Berglins street art-projekt med fotograferade fåglar från världens alla hörn och Germund Lindungers tröjor i trä har ett starkt visuellt uttryck. Samtidigt öppnar konstverken för frågor om t. ex. kunskap, mångfald och identifikation.

© Erik Berglin/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Gabriela López
Skissförslag till nytt offentligt konstverk på Oxbacken
I februari 2022 tog Kulturnämnden beslut om genomförande av skissförslaget NE JOTKA TULIVAT – ME JOTKA JÄIMME / DOM SOM KOM – VI SOM BLEV av Lisa Juntunen Roos, som är född i Västerås och examinerades från Konstfack 2020.
Skissförslaget är ett nytt platsspecifikt konstverk för parkeringshuset Oxen i Oxbacken centrum, Västerås. Uppdraget omfattar konstverk för två väggytor som sträcker sig över fem våningsplan i parkeringshusets två inglasade trapphus. Konstverket kommer att invigas i februari 2023.
Läs mer om skissförslaget på Västerås stads hemsida
Rudbeckianska 400 år – Sveriges äldsta gymnasium firas med ett nytt konstverk
Den 24–31 maj 2023 firar vi att Sveriges äldsta gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet, fyller 400 år. Jubileet anordnas av Västerås stad, tillsammans med Sällskapet Arosbröderna, Svenska kyrkan och flera andra organisationer för att uppmärksamma skolans historiska betydelse för Sverige och Västerås som kunskapsstad. Som ett första steg inför jubileumsveckan har kulturnämnden idag tagit beslut om genomförandet av ett nytt konstverk.
Beslutet om firandet av jubileet togs av kommunstyrelsen 2018. Ett av huvudprojekten i firandet är en ny konstnärlig gestaltning särskilt utformad för en plats vid Rudbeckianska gymnasiet, Stadsbiblioteket och Västerås domkyrka. En konstnär har fått i uppdrag att presentera en skiss av det nya konstverket. I november 2021 tog kulturnämnden beslut om genomförande av skissförslaget Lekplatsen av Ann-Sofi Sidén, som är en av Sveriges mest betydande konstnärer.
Konstverket Lekplatsen – Himlen är vårt enda tak! invigs den 24 maj, 2023 i samband med att hela jubiléet invigs.
Läs mer om jubileet och skissförslaget på Västerås stads hemsida
Restaurering av Asea-strömmen
Asea-strömmen (1989) av Bengt-Göran Broström (1947 – 2004) är ett av Västerås mest välkända och uppskattade offentliga konstverk.
Verket skildrar det fenomen som under industrins glansdagar kallades ”Asea-strömmen”. Vid lunchtid och arbetsdagens slut fylldes Stora gatan av arbetare som på cykel var på väg hem från Aseas fabrik.
Nu ska konstverket restaureras och måste därför tillfälligt flyttas från Stora Torget. En del av stenmuren som konstverket vilar på ska bytas ut, eftersom det finns flera sprickor i den. Dessutom ska marken under konstverket åtgärdas, då stenmuren har börjat luta åt väster. På sikt ska Asea-strömmen återplaceras på sin ursprungliga plats.
Läs mer om restaureringen av Asea-strömmen på Västerås stads hemsida
Här kan du se en kort film om ASEA-strömmen och dess restaurering.