
Barbro Östlihn – New York Imprint
Barbro Östlihns (1930–1995) konstnärskap är ett av de mest intressanta i den svenska efterkrigstidens konst. […]
Barbro Östlihns (1930–1995) konstnärskap är ett av de mest intressanta i den svenska efterkrigstidens konst. […]
Elsa Backlund Celsing (1880–1974) växte upp och fick sin konstnärliga utbildning i Ryssland. Hon var […]
Under mitten av 1900-talet slog modernismen igenom inom flera olika formområden. Inte minst i stadsrummets […]
Välkommen till en färgsprakande utställning för hela familjen av serieskaparen, illustratören och konstnären Lisa Ewald. […]
Anna Ihle och Fathia Mohidin - The Poetics of Pressure and Flow. Konstnärerna Anna Ihle och Fathia Mohidin undersöker båda två ett område som berör och påverkar oss alla: arbete.
Bella Runes Portal är ett digitalt konstverk som bygger på AR-teknik (Augmented Reality). Verket är […]
I väntan på… … ett nytt konstäventyr! Senare i vår öppnar vi en utställning med […]
Under 2021 fortsätter Västerås konstmuseum att fördjupa det fotografiska mediet i flera olika utställningar, program […]
I mer än ett decennium har konstnären Lisa Torell (f. 1972) intresserat sig för det […]
Joakim Ojanen är en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer idag. Hans keramiska skulpturer, teckningar och […]
Visas i Hörsalen på Karlsgatan 2 Västeråsfotografen Kjell-Åke Janssons utställning visades på Västerås konstmuseum under […]
Sedan 1976 har Kjell-Åke Jansson fotograferat sin hemstad Västerås och dess invånare. Genom dokumentärt gatufotografi, […]
Brittiske fotografen Akinbode Akinbiyi ser på sig själv som en vandrare, alltid nyfiken på vad […]
Utställningen Föreställningar om naturen följer västvärldens syn på naturen genom konsten från början av 1800-talet […]
Få konstnärer har slagit igenom med sådan kraft som Lotta Antonsson gjorde, redan som student […]
Vi rör oss konstant mellan den virtuella och den köttkroppsliga världen och utför dagligen arbeten […]
Västerås Konstskolas vårutställning är en efterlängtad tradition på Västerås konstmuseum. I utställningen presenterar avgångseleverna sina […]
Filmprogram för de yngsta.
Arbete i hemmet (2017) är ett videomontage och en installation av loopade sekvenser från Husmors […]
Väva fläta fästa – Textila pionjärer och samtida uttryck samlar konstnärer som arbetar med det […]
Under 2019 fyller Västerås konstmuseums samling 100 år. Det firar vi med utställningen 19-19, som […]
Med slagkraftighet och humor har de kritiserat konst-, film- och musikindustrin i drygt 30 år. […]
Videoinstallationen Dance For Me (2018) är en djupdykning i ett skönhetscommunity online. Konstnären Karolina Oxelväg […]
Konstnären, mask- och dockmakaren Arne Högsander är en av den svenska scenkonstens legendarer. Hans närvaro […]
Västerås stads kulturstipendier i bild delas ut varje år. I utställningen visas två årgångar av […]
För Sigrid Sandström är måleriet ett utforskande i färg. Genom tryck, måleri och tejpning, bygger […]
I utställningen utforskar vi det abstrakta – som begrepp, som metod och som företeelse. Genom ett lekfullt grepp vågar vi blanda friskt. Oväntade möten och kombinationer bidrar till ett annat sätt att upptäcka museisamlingen. Likt kalejdoskopet har vi ruskat om bland det nonfigurativa och abstrakta och nya mönster och möten formas. I Abstrakt - Reflexioner från samlingen visas måleri, skulptur, objekt och grafik ur Västerås konstmuseums samling som kan kategoriseras under det icke-föreställande eller nonfigurativa.
Utställning om identitet, historia, flykt, kamp, landskap, natur, vetenskap, miljö, återhämtning och framtid. 15 konstnärer utgår från den stora branden i Västmanland 2014.
For Fashion's Sake visar mode i gränslandet till konst.
Vardagsklädd, festklädd, påklädd, utklädd, avklädd eller förklädd? Utställningen KLÄDD visar verk ur museets samling […]
Eva Koch - Den drøm om fred, visar ett flertal videoinstallationer av den danska konstnären Eva Koch.
Pierre Forssell var verksam som formgivare vid Skultuna Messingsbruk, 1955-1986. I utställningen visas några av Forssells karaktäristiska kastruller, vaser, lampetter och ljusstakar. Efter hand upptäckte han mässingen och med sin modernistiska design bidrog han till att ge mässingen och bruket en ny status, framförallt under 1960- och 70-talen.
Den finska konstnärsduon IC-98, består av Visa Suonpää och Patrik Söderlund. Abendland (Hours, Years, Aeons) är ett videoverk som inköptes till Västerås konstmuseums samling 2016. Verket premiärvisades som Finlands bidrag på Venedigbiennalen 2015.
Något alla människor har gemensamt är drömmar. Men det kan vara en milsvid skillnad mellan vad vi drömmer om. För många handlar det om mat för dagen, tak över huvudet och en trygg plats att sova på. För andra, om en ny mobiltelefon, snabbare tid på träningsmilen, många vänner eller att få mer respekt. Utifrån våra drömmar sätter vi upp mål. En del är lättare att nå, andra omöjliga. Vi lever i ett målinriktat samhälle, matas dagligen genom mediebruset med information. Om vad vi kan drömma om, tycka om och vilka mål vi borde uppnå. En del mål har blivit så självklara i vårt samhälle att vi ser dem som just självklarheter, inget som vi funderar över.
En utställning med bilder och objekt där fantasi och lekfullhet får stor plats. Symboliska bilder och surrealistiska kompositioner samsas med fotorealistiska skildringar av vår omvärld. Mette Björnberg, Berta Hansson, Birger Halling och Endre Nemes är några av konstnärerna som visas i utställningen.
I leken testar vi våra begränsningar och här utvecklas vår förståelse för andra och vår omvärld. Lekens fantasivärld ligger utanför den verkliga världens rutiner, normer och förväntningar. Den fria leken berättar en svensk lekhistoria med en stark samhällsförändrande agenda. I utställningen ses samtida konstverk i relation till ett historiskt arkiv- och fotomaterial, där bland annat Modellen - En modell för ett kvalitativt samhälle (1968) och Ballongen på Råby (1969) presenteras. I ett internationellt sammanhang lyfts barns lek idag fram, i verk av Johanna Billing, Gabo Camnitzer, Adelita Husni-Bey, Mats Eriksson Dunér, Priscila Fernandes, Jacob Kirkegaard och Alicja Rogalska. Den sistnämnda skapar ett nytt verk för utställningen. Utställningen är avslutningen på ett tvåårigt socialt konstprojekt som genomförts i Västerås , Ballongen - lek på riktigt. I samarbete med Västmanlands läns museum och Konstfrämjandet Västmanland. Curator: Katrin Ingelstedt.
Aida Chehrehgosha arbetar med fotografi och film och har med ett flertal utställningar fått stor uppmärksamhet under de senaste åren. Hon är född i Iran, uppvuxen i Västerås. Startpunkten i hennes arbete är det självupplevda. Utifrån sina drömmar och mardrömmar gestaltar hon fysiska miljöer, tvångstankar och fantasier som hon iscensätter, ofta i stora fotografier. Hon konfronterar betraktaren med det mörker som finns inom oss alla. Aida Chehrehgosha fick 2016 Västerås stads stora kulturstipendium i bild.
Berit Pettersson föddes i Surahammar 1950 och arbetade som konstnär i Västerås fram till sin bortgång 2014. Hennes mångbottnade konstnärskap är relativt okänt för en större publik. Ett av hennes stora intressen var kvantfysik. Utställningen ger en inblick i hennes tanke- och bildvärld där vi följer hennes arbetsprocess genom nedskrivna anteckningar och skisser fram till färdiga målningar. I sin konst väver Berit Pettersson samman avancerad teoretisk kunskap med visuell poesi. I samarbete med fil dr Kristina Maria Mezei.
Mia E Göransson, Silje Figenschou Thoresen, Johanna Friedman, Simon Klenell, Kristina Schultz, A5/Romina Fuentes, Adam Grinovich, Annika Petterson. Utställningen ger en inblick i den samtida konsthantverkscenen som på ett specifikt sätt vågar ifrågasätta användandet och funktionen av material, form och estetik. Vi har bjudit in 8 olika konstnärskap, som arbetar i olika material och visar på en bredd i uttryck. I samarbete med curator Hanna Lundborg.
Den danske konstnären Peter Brandt intresserar sig för hur kön och manlighet representeras. Han analyserar maktstrukturer och relationer, både i samhället och inom den privata sfären. Utställningen är hans första museiutställning i Sverige, en ”mitt-i-karriären-utställning”, med utvalda verk från åren 2000-2016 där fokus ligger på hans arbete kring trauma. Post Trauma Documents är baserat på Peter Brandts personliga erfarenhet av våld och trauma.
Still Life/Work Life från Hasselbladstiftelsens samling är den första i en serie tematiska utställningar som belyser Hasselbladstiftelsens fotografiska samling. Utställningen förenar verk från två olika genrer: stilleben och dokumentarism. Fotografier som dokumenterar arbetslivet växelverkar med stilleben av varor, verktyg, vardagsföremål och mat. Samspelet mellan arbeten från båda genrerna – av 25 olika fotografer – speglar både fotografiets kulturhistoriska utveckling och bredden i Hasselbladstiftelsens samling.
Västerås konstmuseum bjöd under 2015 in professor Ann-Sofi Sidéns studentgrupp från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, att ta del av och fördjupa sig i museets verksamhet och samling på drygt 8 000 verk.
Ta med familjen, kompisen eller gå på egen hand. Gunga, lek med ord eller bli smekt av sidenband! Inspireras av konstverk gjorda av Anton Alvarez, Jacob Dahlgren, Molly Haslund och Lina Nordenström. Konstlabbets skapande verksamhet flyttar ut i utställningsrummet!
I Kent Iwemyrs målningar växer små berättelser fram. Om kärlek och drömmar men också om nattsvart svek och brustna illusioner. Där finns de lite kantstötta, ensamma och egensinniga människorna som skildras med vemod och en stor portion humor.
Inköpen till stadens konstsamling speglar olika perspektiv och bredd i uttryck. I utställningen visas ett urval verk av manliga och kvinnliga konstnärer - verksamma lokalt, regionalt och internationellt. Måleri, teckning, grafik, foto, skulptur, video och installation.
Västerås stads kulturstipendier i bild delas ut varje år. I utställningen visas två årgångar av stipendiater. Från 2014, Andreas R Andersson, Jennifer Espling, Rickard Sollman och Linn Warme. Från 2015, Sofia Bergfeldt, Anna Törrönen och Dan Wid. Måleri, installation, textil design och industridesign.
Charlotte Gyllenhammar har konsekvent och med stor integritet etablerat sig som en av Sveriges främsta konstnärer. Sårbarhet och makt, identitet och perspektivförskjutningar är några teman som följt henne genom åren. Även barnet, det utsatta och upproriska i förhållande till en hotfull omvärld.
Med mekaniska konstruktioner i trä blev P O Ultvedt (1927-2006), den främste företrädaren för den rörliga konsten i Sverige.
I ett unikt utbyte visas konstverk ur samlingen på Borås Konstmuseum hos oss och tvärtom. I utställningen som visas här möter du ett urval av konstverk framförallt från 1970-talet och framåt. Installation, film, måleri, foto och skulptur.
Kan man genom samtal och gemensamma erfarenheter ställa två individuella uttryck bredvid varandra, så att ett tredje växer fram? Christina Skårud och Magnus Larsson har fört ett samtal under en längre tid. Målningar, animationer och installation samverkar till en helhet i utställningen.
En utställning med foto- och filmmaterial av den svenske fotografen och frilansjournalisten Martin Adler.
Att se på vår omvärld, kanske genom ett fönster eller från en vacker utsiktsplats är något vi alla har njutit av. I konsten finner vi många stilla utblickar - från ett fönster, ut över ett landskap, mot något nära eller fjärran. Utsikten från ett tågfönster som snabbt sveper förbi kan bli en abstraktion, en känsla eller en aning.
Filmen är inspirerad av konstnärens faster Anne Maries liv. I filmen möter vi Anne Marie som ung, som medelålders kvinna och så småningom som en gammal dam.
Pekbok, bilderbok eller kapitelbok - bilder berättar och leder in oss in i nya eller välkända världar. Barnbokens bilder är en egen konstnärlig genre. De väcker minnen och känslor hos de flesta i alla generationer. I Ett tu tre får vi minnas och känna igen olika barnboksillustratörers originalverk, men också upptäcka nya barnboksbilder och konstnärliga uttryck.
En månad under hösten presenteras Monika Goras skulpturer Jimmys på Konstmuseet. De ska därefter placeras i den blivande Östra Hamnparken.
Shaun Tan (född 1974) är en av världens främsta barnboksillustratörer. Utställningen visar ett femtiotal originalillustrationer från flera av hans böcker. 2011 tilldelades Shaun Tan ALMA-priset (Astrid Lindgren memorial award), världens största pris för barn- och ungdomslitteratur med motiveringen: ”Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt.” Samma år vann han en Oscar för bästa kortfilm för The Lost Thing, baserad på boken Borttappad.
Utställningen The Beginning is Always Today fokuserar på feministisk konst från 1990-talet fram till idag. Titeln The Beginning is Always Today är hämtad från 1700-talets brittiska feministförkämpe Mary Wollstonecraft. Den markerar att kampen aldrig slutar, utan måste utkämpas på nytt varje dag.
Hur skildras staden genom konstnärens och arkitektens ögon?
Ta det tillbaka - en utställning om motstånd genom konsten.
Teckningen kan vara en enkel linje på ett papper – men också så mycket mer.
Västerås stads kulturstipendiater från 2012 och 2013 visar sina verk i en gemensam utställning. Vernissage lördag 7 dec kl 14.
Lolitafantast i tyll eller klubbdrottning i platåskor?
I Västerås, en stad med industrihistoriskt förflutet är konstintresset större än vad som syns på […]
Klara Kristalova, född 1967, arbetar oftast med skulptur i glaserad keramik. Hon har ett personligt formspråk med referenser till sagor, myter och populärkultur.
Orfeus var son till musan Kalliope och guden Apollon. Han spelade lyra så vackert att djuren förtrollades.
Designern Lars Wallin återvänder till barndomsstaden Västerås med utställningen Fashion Stories.
Bilder av Bror visar verk av och med Bror Hjorth. Liksom många andra konstnärer har han använt sig själv som modell, ibland för rena självporträtt och ibland i mer dold form.
Blommor kan vara en njutning för ögat. Blommor kan få oss att återuppleva minnen och även väcka frågor om vad som är vackert och fult. Går man på djupet i blommotivens historia finns mycket att berätta.
Västerås konstmuseum har fått elva verk av konstnären Endre Nemes (1909-85) i en donation från Endre Nemes Stiftelse. Den innehåller teckningar, akvareller, collage och måleri från början av 1940-talet till 1985.
Bilen har på många sätt förändrat vårt moderna samhälle. Utställningen Power beskriver vårt förhållande till motorsamhället genom olika konstnärers ögon.
Fotografier från en resa i Kirgizistan står i fokus i utställningen My Quiet of Gold. Konstnärsduon Sarah Cooper och Nina Gorfer beskriver ett folks kollektiva minnen genom att iscensätta deras sagor och myter.
Knutte Westers konst är idébaserad. Den handlar ofta om samhällsstrukturer, makt, historia och deltagande. Han arbetar med skulptur, video, teckning och installation.
Erland Cullberg, född 1931, är en av de stora koloristerna och tecknarna i vår samtidskonst. Våren 2008 hade han en uppmärksammad retrospektiv utställning på Konstakademien i Stockholm.
Anne-Karin Furunes arbetar med stora målningar, ofta i form av porträtt, baserade på fotografier som alltid har en historia. Betraktaren möts av anonyma ansikten med en blick som fångar och väcker frågor.
Västerås konstmuseum lyfter årligen fram stadens kulturstipendiater inom bild.
Rocky, serietecknaren Martin Kellermans alter ego, bor under ett år 2010/11 i Västerås. Bilderna från Rockys Västeråstid visas och fyller hela museirummet.
All konst är samtida i sin egen tid. Utställningen visar verk ur Konstmuseets samling som speglar ett samhälle i förändring från 1960-tal till 2000-tal.
I dagens Facebook-värld spelar den egna profilbilden en central roll. Den beskriver vem man är eller kanske vem man skulle vilja vara. Vad berättar porträtt från 1700-talet och fram till vår tid, om personerna som avbildas?
Marcus Ivarsson är Västerås stads kulturstipendiat i bild/litteratur 2010. I utställningen Ragnarök presenterar han en ny serie, som är en berättelse om ett framtida Västerås.
Lotta Antonsson, Elina Brotherus, Cecilia Edefalk, Maria Friberg, Hreinn Fridfinnsson, Annika von Hausswolff, Marilyn Minter, Anneè Olofsson, Anna Persson och Anna Stake.
I utställningen The Protagonist visar Olav Christopher Jenssen målningar och skulpturer från 2008-2010. Målningarna i Protagonistsviten är skarpt kontrollerade, såväl form - som färgmässigt.
Elsa Celsing (1880-1974) och Brita Nordencreutz (1899-1982) var verksamma i Västerås konstliv under större delen av 1900-talet.
Samlingsutställning med konstnärerna Kari Cavén, Hreinn Fridfinnsson, Marja Kanervo, Clay Ketter, Adrian Paci, Christian Partos, Mikael Richter och Fredrik Wretman.
I titlar som Definitely Gold, Barockfesten och Bröllopet i Queens kan det storslagna och märkvärdiga i Annika Ekdahls gobelänger endast anas.
Intuitivt och oförutsägbart, överraskande, ömsint och humoristiskt. I teckningarna, målningarna, fotografierna, animationerna och skulpturerna finns alltid en berättelse.
I två mindre utställningsrum presenteras konstnären Erland Cullberg med ett urval teckningar och målningar ur Konstmuseets samling.
Dans och rörelse är temat för videoverk och fotografi av fem finska konstnärer.
Västerås Konstförening VKF bildades 1919 och lade grunden till den konstsamling Västerås konstmuseum idag förvaltar.
Utställningen Tillsammans blandas djupt allvar med humor och lek och här möts konstnärsparet Mette Björnberg och Richard Johansson.
Verk ur samlingen med berättandet som tema.
Begreppet artist book är idag väletablerat som en konstform och handlar helt enkelt om verk av en konstnär som bygger på boken som form.
Mikael Lundbergs konstnärskap ringar in existentiella frågor där tid, rum och slump är återkommande ämnen i installationer, objekt och videoverk.
Karolina Holmlund har låtit tolv personer bestämma förutsättningarna för hennes arbete i Det viljelösa projektet.
Äldre och samtida verk ur Västerås konstmuseums samling med färg och form som tema.
Franco Leidi var född och uppvuxen i Italien, verksam som tecknare, grafiker och skulptör i Sverige sedan tidigt 1970-tal.
Ett trettiotal av landets främsta fotografer ger sin tolkning av Sverige i globaliseringens tid.
I sitt måleri utgår Mari Rantanen från olika slags mönster. Det är ofta former tagna direkt ur vår närmaste omgivning, t ex arkitekturdetaljer.
Andraårselever vid Wenströmska gymnasiets medieprogram ger sina personliga svar och kommentarer till utställningen VASTERAS - 10 avgångselever från landets konsthögskolor.
Självporträtt och porträtt ur Konstmuseets samling.
VASTERAS tar pulsen på samtidskonsten med hjälp av nyblivna konstnärer från landets samtliga Konsthögskolor.
Ett urval av de senaste två årens konstinköp visas i sommarens utställning på museet.
Skulptur ur Västerås konstmuseums samling.
Konstpromenaden - en skola och ett museum promenerar tillsammans i ett pedagogiskt utvecklingsarbete.
För den katalanske konstnären Joan Miró var affischerna ett sätt att nå ut till de breda folklagren. Han gjorde sin första affisch 1937 för att stödja den spanska republikens kamp mot fascismen. En av de sista affischerna utfördes till fotbolls-VM i Spanien 1982.
Ingela Svenssons teckningar i blyerts.
Konsthantverk ur Konstmuseets samling.
De flesta av David Goldblatts arbeten är fotografiska berättelser där han kritiskt granskar det sydafrikanska samhället från olika utgångspunkter.
Fyra utställningar och workshops i hela museet.