Anne-Karin Furunes

26 nov. - 12 feb. 2012

Anne-Karin Furunes arbetar med stora målningar, ofta i form av porträtt, baserade på fotografier som alltid har en historia. Betraktaren möts av anonyma ansikten med en blick som fångar och väcker frågor. Flera av fotografierna är hämtade från arkiv i Norge, Finland och Sverige, bland annat från det rasbiologiska institutet i Uppsala. Människor som var offer och objekt för en ideologi i sin tid, får i Anne-Karin Furunes bilder en värdighet där hon visar på det vackra i varje människas ansikte.

Anne-Karin Furunes har utvecklat en egen teknik där hon perforerar duken med små runda hål i olika storlekar. Hålen låter ljuset möta den enfärgade duken. Målningarna får en speciell effekt som gör att de förändras när betraktaren rör sig i rummet.

Anne-Karin Furunes (f 1961) är verksam i Trondheim i Norge där hon även är professor på Konsthögskolan. Hon har gjort offentliga arbeten framför allt i Norge och Sverige och har visats i utställningar i Europa, USA, Canada och Australien. På Aseatorget i Västerås finns sedan 2010 det offentliga konstverket Sara av Anne-Karin Furunes. Västerås konstmuseum presenterar här Anne-Karin Furunes i hennes första separatutställning på ett svenskt konstmuseum.