Digital fotografisk kväll: Staden och fotografen

Kjell-Åke Jansson, Mellan biblioteket och Igor, 2009.

24 mars 2021, 18:00 - 19:30

Med utgångspunkt i Akinbode Akinbiyi och Kjell-Åke Janssons utställningar bjuder Västerås konstmuseum in till en samtalskväll om den fotografiska blicken på staden. Kjell-Åke Jansson har fotograferat sin hemstad Västerås med en stark drivkraft att berätta om människors vardag, stadens förändring och att visa upp livet i samhällets utkant. Akinbode Akinbiyi förflyttar sig över kontinenter och mellan megastäder, där han följer städernas tillstånd för att upptäcka vardagens poetiska ögonblick.

Deras uttryck och motiv skiljer sig åt. Men de arbetar båda med en konstant dokumentation av staden, gatan och människan som vistas här. Med kameran i ständig beredskap vandrar de stadens gator som flanörer, ibland osynliga men ständigt närvarande.

Under kvällen hör vi mer om det dokumentära fotografiet och dess relation till staden. Vad berättar bilderna om städer och våra liv i dem? Vem är stadsfotografen som gestalt? Kan gatufotografiet lära oss något om våra urbana liv?

Medverkar gör Ulrika Flink, curator för utställningarna med Kjell-Åke Jansson och Akinbode Akinbiyi på Västerås konstmuseum, Marie Louise Richards, arkitekt och forskare vid Kungl. Konsthögskolan och Kajsa Lindskog curator och adjunkt vid Malmö Universitet.

Samtalet sänds live via mötesverktyget Zoom. Klicka här för att komma till sändningen.

För att delta, behöver du en dator, en smart telefon eller en surfplatta med internetuppkoppling för att delta. När du klickar in på mötet kommer du först till ett väntrum, och blir sedan insläppt till samtalet när det ska börja. Läs mer om verktyget Zoom här.

Vill du ha ett mail med länk till sändning och instruktioner, anmäl dig på anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se och uppge ”Fotografisk kväll”.