Finskromska kvinnors kamp – en föreläsning med Rosita Grönfors och Angelina Dimiter-Taikon

24 feb. 2024, 14:00 - 14:45

Finska romer kom som socialpolitiska flyktingar till Sverige i slutet av bland annat 1950-talet och har fått kämpa hårt för sina rättigheter. Tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska bjuder Västerås konstmuseum in till en föreläsning med Rosita Grönfors och Angelina Dimiter -Taikon– om finskromska kvinnors kamp, och de sverigefinska romernas emigrationshistoria.

Föreläsningen arrangeras i samband med Małgorzata Mirga-Tas aktuella soloutställning som öppnade den 17 februari och pågår till den 26 maj, 2024.

MEDVERKANDE

I tjugo års tid har Rosita Grönfors arbetat för att främja romska kvinnors rättigheter och öka deras delaktighet i samhället – från gräsrots- till riksdagsnivå. I början av 2000-talet grundade hon Sveriges första kvinnojour för romska och resande kvinnor. 

Angelina Dimiter-Taikon, Fil. Mag sakkunnig i romska frågor.

Fri entré, men begränsat antal platser. Anmäl dig genom att mejla ”24 feb Rosita” i ämnesraden och uppge namn, mejladress och telefonnummer till anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se.

 

Samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

 

 

KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Dom tillgängliggör forskning om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, och arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Med stöd från Stockholms stad. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se.

 

PODDAVSNITT OM SVERIGES FÖRSTA KVINNOJOUR FÖR ROMSKA OCH RESANDE KVINNOR 🎧

I Stockholms Kvinnohistoriska poddserie Kvinnans Plats hör du Rosita Grönfors berätta mer om arbetet med kvinnojouren för romska och resande kvinnor. Finns där poddar finns ex här: Sveriges första kvinnojourer – en trygg plats från mäns våld – Kvinnans Plats | Podcast on Spotify