Framflyttad! Introduktion av Bella Runes portal

Processbild, Bella Runes portal, verk under produktion

15 apr. 2020, 12:00 - 13:00

Introduktion av konstnären Bella Runes nya immateriella konstverk är tillsvidare framflyttad. Vi återkommer här på webben och på sociala medier när det är dags. Det handlar troligen bara om någon eller några veckor tills vi kan ta del av Bella Runes portal.

När du själv vill – utomhus i Västerås city!

För Västerås skapar Bella Rune appen Bella Runes portal som med den digitala tekniken Augmented Reality synliggör konstverket på mobilskärmen. Bella Rune föreslår härigenom möjliga och omöjliga platsspecifika skulpturer av de byggstenar och energier som finns i Västerås stadsrum. Verket utforskar gränsen mellan fysisk verklighet och en virtuell värld. För att ta del av konstverket behöver man ladda ner appen till sin mobil som existerar som en andra verklighet på platser i Västerås city.

– Våra mobiler är scenen för våra publika jag, men här utspelar sig också det mest privata, vilket gör mobilen till det perfekta redskapet för att söka poetiska stigar i stadens gemensamma utrymmen, där privat och offentligt gnuggas. Den immateriella verkligheten är fri från tyngdlag, lukt och åldrande och inga tillstånd behöver sökas, så förslag kan testas i en gemensam klardrömmande stadsvandring, menar Bella Rune.

Bella Rune har tidigare arbetat med Augmented Reality i appen Konsekvensanalys, som ingått i utställningar på Thielska museet, Norrköpings konstmuseum, Konstmuseet i Norr, Oslo kunstforening, Arts Encounters Timisoara, och finns permanent installerad på Handelshögskolan i Stockholm. Appen Bella Rune ingick i utställningen Fabrics of Felicity på Garage museum i Moskva 2018.

Ladda ner appen!

För att uppleva konstverket måste du ladda ner appen Bella Runes portal. Den finns där du hittar andra appar för din mobil. Finns kostnadsfritt för både iPhone och Android.

Verket upplevs utomhus i delar av Västerås city. En bra startpunkt kan vara vid Karlsgatan 2 för att sedan gå mot ”Skrapantorget”. Appen vägleder dig!

Det har också producerats en liten film som instruerar och skapar förståelse för det immateriella verket.

 

Om Bella Rune

Bella Rune (född 1971) är konstnär och professor baserad i Stockholm. I Västerås är hon tidigare känd genom det offentliga konstverket Vattenapan på Lögarängsbadet som hon producerat ihop med konstnären Jonas Nobel. Bella Rune och Jonas Nobel är just nu också aktuella med utställningen Varje mirakel kräver ett offer – arbete utfört i Västerås som pågår på Västerås konstmuseum 15/2 – 3/5 2020.

Verket Bella Runes portal produceras inom ramen för arbetet med Västerås stads offentliga konst och utgör del i Region Västmanlands regionala utvecklingsprojekt Ett kulturliv för alla – Konst (EKFA) 2020.