Konst på 30 minuter, Małgorzata Mirga-Tas

10 apr. 2024, 13:00 - 13:30

10 APRIL 2024 13:00 – 13:30

Lunchintroduktion till aktuell utställning. Passa på att gå på en kort introduktion till en av våra utställningar i samband med lunchen.Ingen anmälan krävs. Samling vid Informationen.
Mirga-Tas är framför allt uppmärksammad för sina storskaliga textila verk, sydda av kläder och tyger från vänner och familj. Hon skapar färgstarka bildberättelser som förenar konsthistoriska referenser, personliga betraktelser, romsk aktivism och historiska symboler som ingjuter stolthet och kraft i den romska identiteten, historien och gemenskapen.
I utställningen presenteras nya storskaliga och färgstarka verk där Mirga-Tas riktat sin blick mot Västerås. De textila verken gestaltar ögonblicksbilder ur den svensk-romska historien där tyngdpunkten ligger på synliggörandet av den kvinnliga erfarenheten. Verken är specifikt framtagna för denna utställning och konstnären har fått tillgång till berättelser och arkivmaterial med rötter i Västerås med omnejd. Jämte de nya verken visas vardagsbilder och porträtt av starka svensk-romska kvinnliga aktivister som varit drivande i kampen för romska rättigheter i Sverige samt ett urval av Mirga-Tas pågående serie Herstories (2019-).

Visningen är kostnadsfri och ingen föranmälan krävs. Välkommen!