Konstfredag! Kent Klich

Foto: Morten Germund

17 mars 2023, 13:00 - 14:00

Under denna Konstfredag! ger Kent Klich en introduktion till sitt fotografiska arbete och praktik.

18 mars är det vernissage för utställningen You Don’t Hear the Dog Barking med Kent Klich på Västerås konstmuseum. Klich konstnärliga arbete kännetecknas av en beslutsamhet att öka medvetenheten om orättvisor, ojämlikheter och kränkningar av mänskliga rättigheter. Han har fått stort internationellt erkännande och tilldelats flertalet prestigefulla utmärkelser, bland annat för sitt projekt Gaza Works. Projektet består av ett flertal fotografiska serier om Gazaremsan som pågått sedan tidigt 2000-tal med syfte att erbjuda alternativa bilder till massmedias kortlivade, oftast sensationsinriktade bevakning.

Klich har avlägsnat sig från traditionellt dokumentärt berättande, utan att förminska sin drivkraft att förstå och kommunicera vad han upptäcker genom fotografering. Hans verk talar ett fotografiskt språk som har många dialekter och samlar spår, bevis, det imaginära, och otämjda detaljer.

Hans verk återspeglar hans ständigt föränderliga användning av fotografi som ett verktyg, ett verktyg som både kan kränka och försona – ett vapen och en allierad.

Kent Klich är född (1952) och uppvuxen i Västerås. Han har studerat psykologi vid Göteborgs universitet och fotografi vid International Center of Photography i New York. Arbetsområden är Danmark, Mexiko, Rumänien, Palestina/Israel och Ryssland.

Utställningen You Don’t Hear the Dog Barking kan ses först efter öppning den 18 mars.