Konstfredag! Rum för kroppsarbete – samtal utifrån gymmet som plats, historia och politik

29 apr. 2022, 13:00 - 14:00

Välkomna till Konstfredag!

Konstnären Fathia Mohidin och författaren och journalisten Sara Martinsson möts i ett samtal som tar avstamp i en särskild plats – gymmet.

På hundra år har arbetslivet förändrats enormt i vår del av världen. Tunga lyft och monotona rörelser i det industriella arbetet har nästintill försvunnit, eller åtminstone förflyttats till industrier i andra länder. Idag besöker många istället gymmet för att utföra liknande rörelser och stärka både kropp och psyke.

I detta samtal utgår Fathia Mohidin och Sara Martinsson från gymmet för att resonera kring politiska och historiska perspektiv på tunga lyft och kroppsarbete, estetik och vokabulär, klass och folkhälsa samt den grundläggande erfarenheten av att ha en kropp.

Fathia Mohidin har under de senaste åren skapat konstverk med utgångspunkt i gymmet; den plats där många av oss idag utför tungt, fysiskt arbete. I sina verk undersöker hon den fysiska kroppen i arbete och hur synen på kroppen som maskin lever vidare i vår tid. Vilka värderingar och ideal förknippas med den vältränade kroppen? Vem har möjlighet att upprätthålla moderna gymvanor? För hundra år sedan var Västerås konstmuseums nuvarande lokaler en verkstadsmiljö där arbetare rörde sig i en koreografi av tunga lyft, monotona rörelser och öronbedövande slammer. Utifrån det tunga arbete som en gång utfördes i Konstmuseets lokaler, bildar Mohidins ljudverk Chop Chop Corporal (2022) en cirkulär rörelse, en kroppsnära puls i ljud, som omfamnar utställningsrummet.

Sara Martinsson är frilansjournalist och tyngdlyftningstränare. Hon skriver om musik, kultur och träning i bland annat DN och Arbetet. År 2021 kom hon ut med boken Knäböj: om kvinnor och styrketräning. Det handlar om hur den enkla strävan att själv få bygga sin kropp och lyfta tungt har motarbetats och misstänkliggjorts, och om det mod och kreativitet som krävts för att trotsa den. Med ett personligt och kunnigt tilltal, med inspiration från skönlitteraturen och forskningen, skriver journalisten Sara Martinsson den kvinnliga styrketräningens idéhistoria, från strong women och föreningslivets eldsjälar till dagens träningsinfluencers.

Samtalet äger rum i utställningen The Poetics of Pressure and Flow med Anna Ihle och Fathia Mohidin på Västerås konstmuseum.

Mejla din anmälan till: anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se

Skriv aktivitetsnamn, datum, namn på deltagare och antal deltagare.

Viktigt: Har du anmält dig och senare får förhinder ber vi dig avboka via samma e-post som anmälan gjordes. Då kan någon annan kan få din plats.

Visa omtanke och stanna hemma om du känner dig sjuk.

 

Programmet genomförs i samarbete med Västerås konstförening och Studieförbundet Sensus.