Kulturkväll på Karlsgatan 2

13 mars 2024, 16:30 - 20:00

Fri entré. Drop in.

Kl 16.30-17.20 Visning av fotoutställningen Swedish dads på länsmuseet. Samtal om papparollen nu och då.

Kl 17.30 Välkommen att lära dig mer om romska dräkter och kulturhistoria!

I detta föredrag kommer vi få ta del av romsk kvinnohistoria med utgångspunkt i traditionella dräkter från de olika romska grupperna. Hur är kvinnans position och hur ser olika roller ut i familjerna i då- och nutid? Varför har man traditionellt burit vissa kläder? Hur har man påverkats och påverkat de olika länder man bott i och hur klär man sig idag? Föreläsare Marcela Kovacsova och Nina Trollvige.

Trajosko Drom är en romsk kvinnoorganisation med fokus på mänskliga rättigheter, minoritetsfrågor och social utveckling. Organisationen arbetar brett med olika samhällsfrågor med målsättning ett jämställt och jämlikt samhälle där romska kvinnor har samma möjlighet som andra att ta plats och att föra sin egna talan. Trajosko Drom satsar ofta på kulturprojekt med syfte att öka kunskap om den nationella minoriteten romer, visa upp goda förebilder och att unga romer ska kunna vara stolta över sin identitet och inte behöva gömma sig för att accepteras för den man är. De sätter bland annat upp modeshowen ”Rättigheter med stil” där romska kvinnor i alla åldrar från olika grupper stolt kan visa upp traditionella och nyskapande dräkter på en catwalk, samtidigt som rättighetsbudskap presenteras för publiken.

Plats Hörsalen.

 

Fotograf Anna Rosén.

 

Kl 18-18.50 Visning i länsmuseet: Sant eller falskt? Välkommen till en visning i länsmuseet där guiden inte alltid berättar sanningen. Din uppgift är att avgöra när. Den/de som lyckas bäst vinner ett pris.

 

Kl 18.30-19.45 Workshop.

Efter föredraget om romska dräkter och kulturhistoria beger vi oss till Sal 3 och låter Małgorzata Mirga-Tas´s textila verk inspirera oss till skapandet av det gemensamma textila kollaget i Sal 3.

 

Kl 19-19.30 Sånger för viola och gitarr.

Jakob och Johanna träffades för drygt tio år sedan i de värmländska skogarna vid musikhögskolan Ingesund. Snart upptäckte de ett delat intresse för samspel och nyfikenhet på både välkända klassiker och musik som inte vanligtvis spelas med gitarr och viola.

Därefter studerade de på olika håll, Johanna i Örebro och Stockholm, och Jakob i Malmö och San Francisco. När de senare sammanstrålade vid Stockholms Musikpedagogiska Institut för ett par år sedan tog de vid där de slutade och spelar nu regelbundet konserter i och utanför Stockholm. Deras repertoar består av klassisk musik, spanska folksånger, tango och svensk folkmusik. Plats hörsalen.

Kulturkvällen är ett samarbete med Västmanlands länsmuseum.