Kulturkväll på Karlsgatan 2

17 apr. 2024, 17:00 - 20:00

Fri entré. Drop in.

Kl 16.30-17.50 Konst och kulturhistorisk promenad med Länsmuseet och Friskis&Svettis Följ med på konst och kulturhistorisk promenad i Västerås! En perfekt kombination av promenad och guidad visning av konst och kultur i staden. Vi promenerar tillsammans i centrala Västerås. Promenaden tar 75 minuter.

Vi startar utanför konstmuseets entré, Karlsgatan 2.

Aktiviteten är kostnadsfri och kräver inget medlemskap hos Friskis&Svettis

Konstpromenaden är ett samarbete mellan Friskis&Svettis Västerås, Västmanland läns museum och Västerås konstmuseum.

 

Kl 16.30-18.00 Testa fönsterrenovering!

Bebyggelseantikvarie Emma och museipedagog Erik visar och låter dig prova på i Kraftverket inne i länsmuseet. Kom och gå som du vill.

 

Kl 18.00 Plats och rum för avsked i det moderna Sverige

I S:t Davids kapell på Hovdestalund försöker stadsarkitekten Erik Hahr skapa en kopia av den typiskt svenska landsortskyrkan, med kyrkogårdsmur och klockstapel. Han återskapar det medeltida i det moderna.
De senare krematoriekapellen speglar sin samtid och uttrycker något helt annat.
När det nu byggs nya kapell och anläggs nya kyrkogårdar kommer de att spegla dagens tankar och behov?

Emilie Karlsmo, lektor i konstvetenskap vid Uppsala universitet, berättar med utgångspunkt från S:t Davids kapell på Hovdestalund kyrkogård vad man hade för idéer och behov då, hur behoven ser ut idag och i en framtid.

Hörsalen. Fri entré. Drop in.

 

Ett av sex föredrag arrangerade av Svenska kyrkan Västerås/Kyrkogårdsförvaltningen i samarbete med Västmanlands läns museum med anledning av Hovdestalund kyrkogårds 100-årsjubileum 2024. Årets övriga föredrag och aktiviteter med anledning av jubileet hittar du på svenskakyrkan.se/vasteras/hovdestalund.

 

Kl 18.30-19.30 Konstjogg med Friskis&Svettis Följ med på konstjogg i Västerås – en perfekt kombination av joggingtur och guidad visning av den offentliga konsten i staden. Konstjoggen leds av Friskis&Svettis och Västerås konstmuseum. Tillsammans joggar vi och stannar vid några av de många fina konstverk i centrala Västerås. Tempot anpassas till de som deltar.

Vi startar utanför konstmuseets entré, Karlsgatan 2.

Låsbara skåp finns inne i museihuset. Det finns tyvärr inte möjlighet att duscha.

Aktiviteten är kostnadsfri och kräver inget medlemskap hos Friskis&Svettis

Konstjoggen är ett samarbete mellan Friskis&Svettis Västerås och Västerås konstmuseum.

 

Kl 19.15-19.45 Visning i länsmuseet: Pest eller kolera

Berättelser om sjukdom och epidemier från Västmanlands historia. Hur var det att bli sjuk förr i tiden? Vad gjorde man när pesten kom 1710 och vilken typ av vård fick man?

 

Kulturkvällen är ett samarbete med Västmanlands länsmuseum.