Orgeldagarna på Karlsgatan 2

Orgel från Dignatuna Kyrka, Foto: Maria Säfsten

26 apr. 2019, 10:00 - 20:00

Västerås orgeldagar flyttar fredag 26 april tillfälligt in på Karlsgatan 2. Temat för dagen är Tavlor på en utställning. Modest Musorgskijs berömda musik, från början skrivet som en pianosvit över tio tavlor, har fått ge klang och färg åt dagen. Dagen inbjuder både till orgelkonsert på Konstmuseet med också till möjlighet att själv måla och teckna.

Klockan 10.00–11.30 Barnens Konstfredag! Välkomna till Konstlabbet. Här kan du skapa fritt tillsammans med ditt barn. Riktar sig främst till barn 2- 6 år. I Konstlabbet möter du muséets konstpedagoger som hjälper dig i skapandet.

Klockan 11.30 Orgelkonsert. Professor Stefan Therstam improviserar över barnens konstverk som målats under förmiddagen.

Klockan 14–16 Orgelstafett och öppet konstlabb för alla åldrar. Ta chansen att måla i muséets vackra lokaler. Måla med inspiration av levande orgelmusik! Vid digitalorgeln sitter flera av festivalens medverkande organister.


Kväll på muséet

Välkomna till en orgelkväll på Karlsgatan 2 i samarbete med Västerås Konstmuseum och Västmanlands läns museum.

Klockan 17.00 AW i Karlsgatan Kafé – Konstmuseets eget café.
Kom och umgås efter jobbet i väntan på kvällens orgelkonsert. Specialerbjudande från Karlsgatan kafé: räksmörgås med dryck. Fullständiga rättigheter finns.

Klockan 18.00 Konstkonsert. Tavlor på en utställning – ett praktfullt verk av Modest Musorgskij i transkription för orgel av professor Stefan Therstam.

Sommaren 1873 dog den unge arkitekten och konstnären Victor Hartmann, en av Musorgskijs närmaste vänner. Några av hans målningar inspirerade Musorgskij till ett av hans bästa verk, som därtill intar en särställning i musiklitteraturen som programmusikalisk fullträff.

Therstam är professor/ämnesansvarig i orgel vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. 1988 vann han den internationella orgelimprovisationstävlingen i Haarlem. Sedan 1999 är han organist i Engelbrektskyrkan, Stockholm.

Med: Stefan Therstam på orgel.
RepertoarModest Musorgskij Tavlor på en utställning
Konsertlängd: 40 min
Fri entré

Klockan 19.00 After-concert på Karlsgatan Café och bar. Öppet till kl. 20.00