TISDAG 12.00: Eldens spår – människors minnen

16 okt. 2018, 12:00 - 13:00

Välkommen till en lunchserie i fem delar om krigets fasor, skogsbränder och brinnande engagemang. Höstens lunchföredrag erbjuder teman kopplade till Konstmuseets och Länsmuseets utställningar: Ur aska och Hela världen brinner. Hur var det att arbeta som konstnär med utställningen Ur aska, hur samlades berättelser in från de som drabbades av den stora branden i Västmanland 2014 och hur var det att bo i Västmanland under andra världskriget?

Under tredje delen den 16 oktober möter vi Eva Wrede, journalist, redaktör och projektledare som samlade in berättelser efter den stora branden i Västmanland 2014. Hör henne berätta om människorna, minnena och materialet.

Boka din plats redan idag! Fri entré men begränsat antal platser. Förhandsboka på tfn 021-39 32 22 eller i Informationen på Karlsgatan 2 för att säkra din plats. Det serveras även soppa inklusive sidosallad och brödbit för 69 kr under föreläsningen. Kommande tillfällen i oktober är:

23 oktober kl 12 Efter skogsbranden. Hur påverkas de närboende av katastrofala landskapsförändringar?
Ingrid Sarlöv Herlin, professor landskapsarkitektur, SLU. I denna presentation vill vi visa resultat från vårt forskningsprojekt om hur den identitet som är knuten till landskapet, har påverkats för de människor som före branden betraktade det berörda området som sitt vardagliga landskap. Landskapets identitet kan sägas vara den betydelse som vår omgivning har för vilka vi är; den utvecklas över tiden genom människors relationer till det omgivande landskapet. Hur påverkas de närboende av katastrofala landskapsförändringar?

30 oktober kl 12 Ett engagemang när det oväntade sker
Under den stora branden i Västmanland 2014 gjorde frivilliga betydande insatser. Möt Andreas Weiborn som då var ledare för en av de Frivilliga Resursgrupper som deltog i arbetet. Andreas kommer med avstamp i branden 2014 fram till sommarens skogsbränder berätta om sina erfarenheter och tankar om frivilliga inom svensk krisberedskap och totalförsvaret.