Vernissage Arne Högsander – Alster och gestalter

Arne Högsander. Foto: Eva Högsander. Titel: Utan en tråd på kroppen.

1 mars 2019, 17:00 - 20:00

Välkommen till vernissage för utställningen Arne Högsander – Alster och gestalter fredag den 1 mars klockan 17.00 på Västerås konstmuseum.

Utställningen invigs av Claes Söderquist, filmare och regissör till I Frack (1964) som visas i utställningen. I samband med vernissagen spelar Arne Högsander och hans band Högsanders New Orleans Gang.

Konstnären, mask- och dockmakaren Arne Högsander är en av den svenska scenkonstens legendarer. Hans närvaro var framför allt i föreställningarnas kulisser, som flitig hantverkare av marionetter, masker och scenografi till film, tv, opera, dans och teater. Högsanders värld är en förunderlig, en värld där drama blandas med underfundig humor. Dockorna är självklara gestalter och maskerna personligheter med eget liv. I handen på skådespelaren, har de varit avgörande för gestaltningen av några av våra mest spelade och älskade föreställningar. Västerås konstmuseum visar ett urval av Högsanders långa konstnärliga produktion, med marionetter, dockor och masker från bl a Spöksonaten, Det växande slottet, Kung Oidipus och Den stora djurparken.

Utställningen pågår till 26.5