Małgorzata Mirga-Tas

17 feb. - 26 maj 2024

Västerås konstmuseum är stolta över att presentera Małgorzata Mirga-Tas konstnärskap i en omfattande separatutställning under våren 2024. I utställningen visas ett tjugotal textila verk där huvuddelen visas för första gången – framtagna specifikt för Västerås konstmuseum.

I stora textila collage skapar Mirga-Tas en personlig bild av romskt liv ur ett feministiskt minoritetsperspektiv. Vardagsscener från Västerås blandas med porträtt av svensk-romska kvinnor som Diana Nyman, Rosita Grönfors, Rosa Taikon och Singoalla Millon som alla drivit och driver kampen för romska rättigheter i Sverige. Genom sina färgstarka bildberättelser integrerar Mirga-Tas romsk aktivism, konsthistoriska referenser och historiska symboler. Med stolthet och kraft i den romska identiteten, historien och gemenskapen ger hon motbilder till stereotypa skildringar av romsk kultur och liv.

Mirga-Tas verk är skapade av kläder och tyger som hon fått av släkt och vänner eller hittat på second-handbutiker nära sitt hem i byn Czarna Góra, i den polska delen av Tatrabergen. Även släktingar till de personer som porträtterats har bidragit med tyger, kläder och föremål för att förstärka den personliga berättelsen i verken. Verken skildrar ögonblicksbilder ur den svensk-romska erfarenheten sida vid sida med viktiga internationella romska röster. Motiven är hämtade ur vardagen där personerna skildras med ömhet och detaljrikedom. I verken lyfts både kvinnors vardagsliv och starka kvinnliga förebilder, för att visa deras viktiga roll i både den privata och offentliga sfären.

Genom emotionellt laddade porträtt av framstående romska kvinnliga konstnärer, aktivister och pedagoger synliggör Mirga-Tas romska erfarenheter och en gömd kvinnohistoria som spänner både över det personliga och politiska. Hon skapar en dialog som knyter samman den romska kampen över nationsgränser i syfte att ena ett folk som i århundraden levt ett splittrat och kringvandrande liv i Europa.

Utställningen vill nyansera bilden av romsk kultur och bidra till ett stärkande av den romska identiteten, som en del av arbetet mot antiziganism och fördomar mot romer i samhället.

I museets inre rum bjuder Mirga-Tas in publiken att skapa textila bilder utifrån egna foton och minnen. Välkommen!

 

Foto: Hendrik Zeitler

 

Małgorzata Mirga-Tas

Małgorzata Mirga-Tas, född 1978 i Polen, är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. Mirga-Tas tog examen från fakulteten för skulptur vid Konstakademin i Krakow (2004). Sedan 2011 har hon organiserat det internationella konstnärliga residensprogrammet Jaw Dikh! i Czarna Góra för utbyte mellan romska och icke-romska konstnärer.

Mirga-Tas konstnärskap fick stor internationell uppmärksamhet då hon representerade Polen med den hyllade separatutställningen Re-enchanting the World på Venedigbiennalen 2022. Hon var även en deltagande konstnär i den internationella utställningen Documenta i Kassel 2022.

2020 tog Mirga-Tas emot priset Politykas Passport för bästa konstnär från Polen. Hon har även tilldelats Maria Anto och Elsa von Freytag-Loringhoven konstpris (2021) som går till en ung konstnär som verkar för att motverkar utanförskap, diskriminering och främlingsfientlighet.

(1) Malgorzata Mirga-Tas, Fred Taikon och Ingrid Schiöler berättar – YouTube

Utställningen presenteras i samarbete med Polska Institutet i Stockholm. Ingrid Schiöler och Fred Taikon har varit rådgivande under utställningsarbetet. Delar av utställningen är producerad av Göteborgs Konsthall i samband med Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm, 2022. Tack även till Foksal Gallery Foundation, Warszawa, Frith Street Gallery, London och Karma International, Zurich.

 

 

Utställningen öppnar på Västerås konstmuseum den 17 februari och pågår till den 26 maj, 2024.